Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Är SD Putins nyttiga idioter?

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson omgiven av kandidaterna Peter Lindgren och Kristina Winberg.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson omgiven av kandidaterna Peter Lindgren och Kristina Winberg. Foto: BERTIL ERICSON/TT

Rysk trupp har åter korsat gränsen till Ukraina, uppgav premiärminister Arsenij Jatsenjuk på måndagskvällen. Militär personal och utrustning har förts från Ryssland till Ukraina. Glädjande nog hade EU:s utrikesministermöte i Bryssel samma dag kommit fram till att inte lätta på sanktionerna mot Ryssland.

Europas hållning mot Ryssland borde vara självskriven, men är det inte. Ryssland har i åratal byggt upp relationer med politiska partier runt om i Europa. Bland annat har det avslöjats att franska Nationella Fronten finansierar kommande presidentvalskampanj för Marine Le Pen med hjälp av ryska banklån. Det syns också en vurm för Vladimir Putin i den praktiska politiken, primärt i en rad uttalat nationalistiska och EU-kritiska partier. Inte minst i Sverigedemokraterna.

Patrik Oksanen var tidigare bland annat EU-korrespondent i Bryssel för SVT och är numera politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning. På EU-bloggen (eublogg.wordpress.com) granskar han hur EU-skeptiska partier röstar i Rysslandsrelaterade frågor i EU-parlamentet. Omröstningarna gäller exempelvis associationsavtalen med Georgien, Moldavien och Ukraina, sänkta tullar i handeln med samma länder, eller fördömanden av ryska inskränkningar av medborgerliga fri- och rättigheter. Oksanen har konstruerat ett index för att jämföra de EU-skeptiska partierna och mäta hur Rysslandsvänliga de är. Indexet omfattar nu 17 partier.

Annons
X

Minst tillmötesgående gentemot Putin, enligt detta index, är Sannfinländarna. Det är kanske föga förvånande. Det lär vara svårt att vinna populistiska poäng i Finland på att underlätta för Ryssland.

Nederländska Partiet för frihet (PVV), lett av Geert Wilders, är parlamentets mest Putinkramande parti. Men på delad andra plats i ryssvänlighet hamnar Sverigedemokraterna. Samma poäng har franska Nationella Fronten, italienska Lega Nord samt Storbritanniens självständighetsparti (UKIP).

Utfallet kan tolkas på olika sätt. En generös förklaring skulle kunna vara att SD dansar efter partigruppens pipa, för att överhuvudtaget få inflytande. En annan tolkning är att SD väljer att rösta emot varje enskilt förslag som kan råka stärka EU, och att gynnandet av Ryssland bara är en tråkig bieffekt. En tredje, kanske lika trolig, är att SD:s parlamentariker är nybörjare och inte vet vad de gör.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hur som helst spelar SD dubbelt. På hemmaplan utmålar sig partiet som försvarsvänner, i EU går partiet direkt emot svenska intressen och agerar för att stärka Putins Ryssland. Det kluvna beteendet utgör en tacksam måltavla för kritik. I förra veckans partiledardebatt angreps SD på denna punkt flera gånger.

  En annan fråga, som kanske är tidigt väckt men som ändå bör diskuteras, är om SD kan betraktas som pålitligt i försvars- och säkerhetspolitiska frågor. Frågeställningen är inte unik för SD. Det parti vi idag känner som Vänsterpartiet var i decennier direkt styrt från Moskva. Ända fram till murens fall hade partiet tätt utbyte med Sovjetblocket. Som följd hölls partiet utanför centrala delar av politiken, exempelvis i försvars- och utrikesfrågor.

  En sådan jämförelse kanske känns onödig i dag. SD är redan isolerat. Och ingen vet om Putinvurmen är lika solid i SD som kommunismen var äkta i Vänsterpartiet.

  Men om Putinismen håller i sig i SD kan Sverige ha ett delikat problem framför sig. Att hålla kommunisterna stångna var inget större problem – de utgjorde sällan mer än några procent av befolkningen. Sverigedemokraterna ser dock ut att kunna ligga på 15 procent över tid (att döma av hur Fremskrittspartiet i Norge och Dansk Folkeparti har gått i opinionen de senaste åren). Kommer vi att kunna frysa ut ett så stort parti ur säkerhetspolitiken?

  Om SD håller fast vid dagens linje kan det komma att bli nödvändigt. Inget tyder på att Ryssland kommer att bli mindre aggressivt.

  Annons
  Annons
  X

  Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson omgiven av kandidaterna Peter Lindgren och Kristina Winberg.

  Foto: BERTIL ERICSON/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X