Annons
X
Annons
X

P J Anders Linder: Är partifolket redo för Löfvens realism?

Det ställs höga krav på socialdemokratins aktivister. Först ska man ta till sig och förmedla vad Håkan Juholt har att säga, och strax därefter ska man göra detsamma med budskapen från Stefan Löfven. Det språnget från yvig vänsterism till verklighetsförankrad realism är inget för den otränade; det är fullt i klass med Bob Beamons 8,90 i Mexiko-OS.

Regnet vräkte ner över de tappra åhörarna i Vasaparken i Stockholm, när Löfven höll sommartal i dag. Mitt paraply hade fullt sjå att hålla emot. Men S-ledaren gjorde inte många försök att värma de sina med publikfriande löften. I stället talade han om satsningar på utbildning och forskning som kan göra svensk export mer framgångsrik på världens tillväxtmarknader, till exempel den stora och snabbt växande indonesiska.

Jag misstänker att Löfven är den första socialdemokratiska partiledare som har uppmanat en stor publik av applådsugna partivänner att tänka mer på ökad export till Indonesien, och jag finner det djupt sympatiskt. Han är inte bara medveten om att näringslivets konkurrens- och utvecklingskraft är grunden för välstånd och välfärd. Han är också beredd att låta det prägla sin politik, trots att ”näringspolitik” och ”företagens villkor” aldrig kommer i topp på listorna över väljarnas favoritfrågor.

Annons
X

Den skarpa nyheten var att S nu vill befria företagen från ansvar för den andra sjuklöneveckan. Som signal har det helt klart betydelse. Företagare begriper inte varför man ska betala lön till förkylda eller korpidrottsskadade anställda utan ser det som ännu ett tecken på statsmaktens tondövhet och oginhet. Nu säger Löfven att han förstår och vill åtgärda det. Varför har inte Alliansen redan tagit det initiativet?

I annat har Löfven bättre frågor än svar. Han har rätt i att bostadsförsörjningen inte fungerar och att bostadspolitiken är en tickande bomb i regeringens knä. Men var finns förslagen som faktiskt kan leda till att bättring? Ännu har man inte sett någon beredskap att ompröva hyresregleringen.

Likadant med ungdomsarbetslösheten. Löfven har rätt i att den halverade arbetsgivaravgiften för unga inte har löst problemen. Men hur kan det bli bättre genom att man höjer skatten (och därmed anställningskostnaden) igen?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Alltnog. Trots vätan var jag på gott humör när jag sneddade över Odengatan in på caféet Ritorno för att författa dessa rader. Fredrik Reinfeldt har fått en värdig utmanare, Sverige har fått chans att präglas av vettig och angelägen debatt.

  Men visst finns frågor kvar: Kan oppositionsledaren få med sig sitt parti på den politiska kurs han lägger fram? Och hur kan någon i så fall tala om ett rödgrönt block där även Vänsterpartiet ingår? Mellan Löfven och Sjöstedt är avståndet väldigt mycket större än 8,90.

  ”Vi ska tillbaka till full sysselsättning” svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X