SvD Perfect Guide

Är ost lika beroende-framkallande som kokain?

Text: SvD Perfect Guide - 15 mars 2017
Annons

”Jag är egentligen för mätt, men…”

Tänk alla dessa år då du försökt tala om för din familj, dina vänner och din partner att du är ”beroende av ost” – och de bara gett dig tycka-synd-om-blickar när du glufsat i dig ytterligare en bit utsökt manchego.

För något år sedan exploderade nätet av rubriker som påstod att du inte längre behöver känna dig skamsen över det där. Plötsligt var det nämligen lett i bevis att ost är lika beroendeframkallande som kokain.

Påståendet baserades på att forskare vid University of Michigan i USA utrönt att det finns maträtter som har liknande effekt som droger. Det vill säga att de kickar igång beroendestimuli och gör att vi inte kan sluta äta. Och knarkigast av all mat är ost eftersom det innehåller kasein, ett mjölkprotein som under matsmältningen utsöndrar kasomorfin. Kasomorfin retar i sin tur dopaminreceptorerna i hjärnan, de som får oss att ”må bra”. Och så kickar längtan efter mer igång.

Men att ost i viss mån sänder liknande signaler i hjärnan som tunga droger är inte detsamma som att de faktiskt kan leda till ett beroende.

”Droger påverkar andra saker som mat inte påverkar, vilket gör dem just beroendeframkallande. Att jämföra mat med kokain är ganska uppviglande”, påpekar Peter Kalivas, hjärnforskare vid Medical University of South Carolina.

Och forskarna som bedrev studien förfärades av rubrikerna, inte minst Ashley Gearhardt som ledde den. ”Alla felaktigheter och förenklingar, och konstaterandet att det här var en ursäkt att äta överdrivet mycket… Att gilla något är annorlunda, vi gillar mycket. Jag gillar hip hop, solsken och min tax och jag äter ost varje dag. Det betyder inte att jag är beroende av det eller att det har potential att göra mig beroende. För det krävs mer än att bara reta dopaminreceptorerna.”

Studiens poäng var att göra oss mer medvetna om våra matvanor – och vår vana att fastna för sensationella rubriker är uppenbarligen mer beroendeframkallande än ost.

Synd att det inte finns något avvänjningsprogram mot det.

Annons