Annons
X
Annons
X

Är mediebevakningen rimlig?

SvD:s politiske kommentator Göran Eriksson svarade på frågor om den pågående krisen inom Sverigedemokraterna. Läs chatten i sin helhet nedan.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson mötte pressen på torsdagen för att kommentera den senaste händelseutvecklingen i partiet där Almqvist har avgått och Ekeroth tagit timeout.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson mötte pressen på torsdagen för att kommentera den senaste händelseutvecklingen i partiet där Almqvist har avgått och Ekeroth tagit timeout. Foto: SCANPIX

14:30 SvD Webbredaktion:
Hej och välkomna till chatten med SvD:s politiska expert Göran Eriksson. Ställ dina frågor om den pågående SD-krisen. /moderator

14:31 Börje K:
Är allt detta ett extra hårt slag just nu, när man med den nya inriktningen och utrensningen av obekväma SD:are försöker locka traditionella M- och S-väljare?
Göran Eriksson:
Det är nog det huvudsakliga problemet. Sverigedemokraterna har en historia av kontroversiella och rent rasistiska uttalanden - oftast av företrädare på lokal nivå. De flesta väljare som röstade på partiet 2010 tyckte uppenbarligen inte att det spelade någon roll för deras partival, och den gruppen skräms sannolikt inte bort av det här. Däremot kan det ju påverka SD-ledningens ambitioner att locka till sig väljare från andra partier, som av olika skäl har avstått från att ta steget till SD tidigare. Filmen med Almqvist & Ekeroth kan förstås påminna dem om vad det var som gjort att de tvekat.

14:33 Bengt:
Är medias bevakning av detta rimlig tycker du?
Göran Eriksson:
Den totala mediebevakningen - om man lägger ihop alla tidningar, websidor, tv-kanaler och radioprogram - förefaller ju ofta överdimensionerad, när alla beskriver ungefär samma historia.
Men varje redaktion gör ju sina egna bedömningar, och läsarintresset på nätet är mycket stort. Politiska skandaler intresserar läsarna - därför är det rimligt att vi skriver om dem och jag tycker inte att vi på SvD har gjort för mycket hittills.
Men efter varje sådan här politikerskandal brukar det komma en debatt om huruvida media - eller ”drevet” som det brukar kallas då - har gått för långt. Så blir det säkert den här gången också.

Annons
X

14:35 mrcool:
Kommer detta ha en nämnvärd effekt på den allmänna opinionen?
Göran Eriksson:
Nej, jag tror som sagt att det han gör och säger knappast stöter bort kärnväljarna eller de som varit aktiva länge - flera av dem har ju engagerat i ett uttalat rasistiskt parti med exnazister på ledande poster.
Men jag tror det kan verka avskräckande på de nya väljargrupper som SD vill attrahera- Det är precis den här bilden av partiet som Jimmie Åkesson vill tvätta bort.

14:40 bart:
Hur stor bedömer du att sannolikheten är att Almqvist och Ekeroth får lämna sina platser som riksdasledamöter för SD? Tror du att det blir något mer efterspel även för den tredje personen i videon (Westling)?
Göran Eriksson:
Det är Almqvist och Ekeroth själva som äger frågan - partiledningen har ingen möjlighet att tvinga bort dem från riksdagen. Men Almqvist har sagt att han inte vill bli politisk vilde, så om partiet utesluter honom borde han ju lämna sin plats.
Det är kanske så att båda funderar på möjligheten att göra någon sorts långsam comeback. Kanske funderar också partiledningen på vilket pris partiet får betala om man inte driver frågan till sin spets - alltså uteslutning.

14:43 Karl:
Jag fick en liten känsla efter presskonf. att SD kan uttnyttja situationen genom deras retorik och ändra att de är dom som är offer. Anser du att det kan vara möjligt?
Göran Eriksson:
Det är möjligt, det är något man ofta har gjort tidigare. Det vore väl också dumt att blunda för att många SD:are har fått betala ett högt pris för sina politiska åsikter.
Men det är intressant att SD-ledningen i sin nya kommunikationsplan, som presenterades för bara några veckor sedan, framhåller att man ska undvika martyrrollen. ”Det riskerar att ge en skev bild av hur det är att vara Sverigedemokrat. Vi vill ju naturligtvis förmedla bilden till nyfikna sympatisörer att det är den mest självklara saken i världen att vara Sverigedemokrat” står det i planen.

14:47 Jens:
Att själva filmen överhuvudtaget hamnat i mediahänder, kan det tänkas spegla en allvarlig intern strid och splittring inom partiet?
Göran Eriksson:
Det är inte otänkbart. Det finns starka spänningar exempelvis mellan ungdomsförbundet och moderpartiet. Och i dag gick SDU:s ordförande och kritiserade partiledningen för hur man behandlat Erik Almqvist.

14:49 Anders:
Känns som att media gör allt för att sänka SD efter att de visat upp de bästa opinonssifrorna någonsin. Verkar som de legat och ruvat på denna nyhet sedan 2010?
Göran Eriksson:
Det har jag svårt att tro. Medier har en benägenhet att vilja berätta om sina nyheter innan någon konkurrent gör det.

14:51 Martin:
Vad tyckte du om DN.s förstasida idag? Rubriken var ”Rasismens ansikte” med en jättelik bild på Jimmie Åkesson. Längre ned fanns ett miniporträtt av Almqvist. Är det ok?
Göran Eriksson:
Jag kan väl nöja mig med att konstatera att det är mycket ovanligt, att en morgontidning gör huvudrubrik på förstasidan, på åsikter som uttrycks i en ledare. Det känns mer som en kvällstidningsredigering.

14:54 Maria:
Hur tycker du att SD har hanterat frågan? Om man försöker se på det så objektivt som möjligt, mao: ett parti som reder ut en skandal
Göran Eriksson:
Jag tycker att reaktionerna hittills har illustrerat en del av SD:s professionalisering. Åkesson försökte inte skydda Erik Almqvist, trots att han är en nära medarbetare och viktig person i SD-toppen.
Almqvist själv gjorde en klassisk pudel igår, och Kent Ekeroth verkar gör en idag.
Man följer med andra ord regelboken för krishantering. Avgörande blir väl hur långt Åkesson och ledningen är beredd att driva det här - kommer man att försöka övertyga de båda att lämna riksdagen. Och kommer någon av dem att bli ett uteslutningsärende?

14:57 Erik:
Finns det några kompetenta ersättare till de som petats från toppskiktet nu?
Göran Eriksson:
Man kan ju konstaterar att Erik Almqvist var den överlägset bästa ekonomisk-politiska talesperson som SD haft i riksdagen - men så har han bara en enda företrädare också. Riksdagsgruppen är väl ingen outsinlig källa av kompetens, men personfrågor brukar lösa dig. Det är nog ett störreproblem vad det här innebär för väljarnas bild av partiet.

15:01 Gustav:
Hur skulle det sett ut om det var något annat parti (M, KD etc) som agerade som SD medlemmarna ? Vad skulle konsekvenserna bli? För många känner sig inte förvånade att SD agerar som de gör.
Göran Eriksson:
Det finns ju ett näraliggande exempel, den så kallade valstugeskandalen i valrörelsen 2002, då Moderater (fast det förekom politiker från flera partier) uttalade sig om invandrare inför en dold kamera.
Reportaget sändes bara några dagar före valet - som blev ett riktigt fiasko för Moderaterna.
Men effekten av att avslöjas med främlingsfientliga åsikter var troligen större för Moderaterna, eftersom det så uppenbart stred mot partiets offentliga linje.
I Sverigedemokraternas fall strider det också mot den nyligen fastlagda pr-linjen, men för många väljare bekräftar det kanske bara en bild de redan hade.

15:05 madcosurbad:
Hej Göran! Tror du den nuvarande krisen inverkar på SD:s förmåga att genomföra sin strategi att ta över borgerliga frågor och således väljare i frågor där Reinfeldt gått mot mitten? (försvar, kriminalpolitik och dyl.)
Göran Eriksson:
ja, som jag svarade tidigare tror jag att det framför allt är den strategin som kan drabbas av det här. Partiet har en potential av väljare som vill ha en åtstramad flyktingpolitik, men som inte tycker att frågan är så viktig att man varit beredd att ta steget att rösta på SD. Det är väl inte omöjligt att tröskeln blir högre igen för den sortens väljare, i och med det här.

15:14 Christian:
När skandaler av denna dignitet uppträder i andra partier, brukar personerna få behålla sin riksdagsplats och sina partimedlemskap?
Göran Eriksson:
Som sagt, riksdagsplatserna kan inte partierna ta ifrån riksdagsledamöterna. Om de blir uteslutna ur partiet men sitter kvar i riksdagen, förvandlas de till ”politiska vildar” vilket är alla partiledningars fasa - de går inte att kontrollera och kan samarbeta med vilka de vill.
Det kunde i och för sig vara intressant med SD-vildar i riksdagen. De skulle ju möjligen - till skillnad från SD:arna, kunna samarbeta med andra partier.

15:14 Hannes:
Vad hade konsekvenserna för M blivit om Borg och Ask gjort bort sig på liknande sätt? Hur lär opinionssiffrorna för SD påverkas? Hur allvarligt är detta?!
Göran Eriksson:
Det är lite svårt att föreställa sig Anders Borg och Beatrice Ask med järnrör i händerna, men hade det inträffat skulle deras politiska karriärer med all sannolikhet vara över. Det är svårt att spekulera om opinionseffekter - jag tror som sagt att det här kan verka nedkylande på en del väljare som kanske var på väg att omvärdera SD. Men vi får väl avvakta kommande mätningar för att få veta hur det påverkar.

15:16 SvD Webbredaktion:
Och där tackar vi för alla bra frågor och svar. /moderator

SD-toppar tog till järnrör – se klippet

Se filmen som fick Almqvist att avgå:

Annons
Annons
X

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson mötte pressen på torsdagen för att kommentera den senaste händelseutvecklingen i partiet där Almqvist har avgått och Ekeroth tagit timeout.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X