Är Londondimman påhittad?

Tower Bridge dold i den berömda ”Londondimman”.
Tower Bridge dold i den berömda ”Londondimman”. Foto: Dinendra Haria / WENN

”Få, om någon, atmosfärisk företeelse i vår vardagsnära kultur har blivit lika romantiserad som Londondimman. Men när man kommer till London ser man inget av den. Vädret är som hemma. Varför? Är the London Fog påhittad eller överdriven?”

Under strecket
Publicerad
Annons

Den är inte påhittad. Och visst – när man läser om Sherlock Holmes, Oliver Twist, Ebenezer Scrooge, Jack Uppskäraren eller någon annan gammal populärkulturell ikon från den brittiska huvudstadens förflutna njuter vi gärna av att svepa in vederbörande i ett tätt lager av fuktig dimma, men verkligheten var föga romantisk. Londondimman var ett barn av luftföroreningar, synnerligen ohälsosamma dylika.


Eländet hade medeltida anor och orsakade klagomål redan på 1200-talet, då den engelske kungen Edvard I sökte förbjuda koleldning eftersom den resulterade i alldeles för mycket rök. Myndigheterna kämpade dock i motvind. Engelsmännen ignorerade påbuden och fortsatte elda, vilket blev ett eskalerande problem när London svällde i storlek på 1500- och 1600-talen. Under sistnämnda sekel påtalades problemet upprepade gånger utan att något gjordes. Föroreningarna var som allra värst från andra hälften av 1800-talet till 1950-talet, då de blev så livsfarliga – fler än 4 000 människor lär ha dött i the Great Smog 1952 – att myndigheterna såg sig tvungna att införa drakoniska lagar för att bli av med all kolrök och svaveldioxid.

Annons
Annons
Annons