Annons
X
Annons
X

Är läsförståelsen hos dagens 15-åringar Alliansens fel?

Partiledardebatt.
Partiledardebatt. Foto: SCANPIX

Nu, när Alliansen är inne på sin andra termin vid makten måste väl i stort sett alla missförhållanden vara regeringens fel, eller?

Nja. Det är kanhända ett vattentätt påstående att det finns ett samband mellan att många lämnade a-kassan och att Alliansen höjde dess avgifter. Eller, om man föredrar ett lite mer tillspetsat och värderande språk: Det var regeringens ”fel”. Men det betyder inte att samma logik går att överföra på allt. Alla frågor har sin dynamik och logik.

Med andra ord. Tveklöst finns det saker som är regeringens fel. Men vore jag oppositionspolitiker skulle jag nöja mig med att peka finger där det framstår som rimligt. Och till kategorin rimliga anklagelser hör
inte att beskylla Jan Björklund för dagens vacklande skolresultat. Det hindrade dock inte Lars Ohly i gårdagens partiledardebatt.

Annons
X

Utbildningsministern hade just påpekat att de problem som vi har i dagens skola snarast har sin grund ”i politiska beslut för 20-25 år sedan”, men att han ville ta ansvar för att stoppa den illavarslande utvecklingen.

Lars Ohly å sin sida menade att ”Björklund har nu varit skol- och utbildningsminister i nästan fem år, men det är (...) alltid någon annans fel.”

Ansvarslöst, menade Ohly och pekade på de svaga resultat som Sveriges 15-åringar uppvisat i den senaste PISA-undersökningen, genomförd 2009.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sedan Alliansen tog makten har skolan diskuterats en hel del, men det är nu nästan allting händer. Det innebär att betygsreformer, läroplaner, lärlingsplatser och lärarutbildningen ännu inte har haft någon reell chans att påverka landets elever.

  Svenska elevers läsförståelse rasar i PISA-mätningen. Numera når var femte elev inte ens upp till en grundläggande nivå.

  Det är bara ett av flera nedslående besked, som det finns all anledningatt bli arg över. Men det finns också skäl att fråga sig
  i vilken skola som alla dessa 15-åringars bristande läsförståelse har skapats. Om man dessutom betänker på hur många år av dålig lärarutbildning vi haft (och att många äldre ”kunskapsbuffertar” nu går i pension), är det skrämmande att tänka sig hur lång tid det kommer att ta innan bristerna värker ut.

  Alliansen går emot ett starkt reformår i skolan. Det kommer inte vara, som Björklund sade igår, en
  quick fix. Men det är en början. En början som Lars Ohly helst av allt vill stoppa, till förmån för de skolrecept vi ser effekterna av idag. Apropå ansvarslöst.

  Annons
  Annons
  X

  Partiledardebatt.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X