Annons

Är kritiken mot Kry befogad eller orättvis?

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

PODD | 5 oktober. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras digitala vårdtjänster. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras digitala vårdtjänster, med fokus på Kry, som varit kritiskt omskrivna i medierna de senaste dagarna. 

Kritikerna menar att Kry på ett olämpligt sätt fått vårdtagare att lista om sig till just deras vårdcentraler, genom att lyfta fram det valet i appen och erbjuda omlistning via Bank-ID. ”Kry har utnyttjat appen och fått människor att lista sig utan att de ens förstått”, säger Gabriel Lagercrantz, verksamhetschef på landstingsdrivna Surbrunns vårdcentral.

Kry å sin sida slår ifrån sig kritiken. Erik Hjelmstedt, vd för Kry Sverige, säger såhär: “Hittills har jag inte fått ett enda konkret exempel som är backat eller på något sätt visar att vi gjort något fel.”

Så, vad är det som händer här egentligen? Finns det legitim kritik mot Krys sätt att locka till sig vårdtagare, eller handlar det om att den landstingsdrivna vården är rädd för konkurrens, rädda för att bli frånsprungna? Kritik kommer även från politiskt håll, socialminister Lena Hallengren säger att hon “blev förbannad” när hon tog del av DN:s rapportering i frågan, och Aida Hadzialic, socialdemokratiskt regionråd, kallar det hela för en “moderat skandal”. Men Kry vidhåller att de agerat enligt konstens alla regler. 

Ledarsidans Jesper Sandström och Olof Ehrenkrona diskuterar med Erik Hjelmstedt, vd för Kry Sverige och Gabriel Lagercrantz, verksamhetschef på landstingsdrivna Surbrunns vårdcentral.

Efter reklamen visas:
Är kritiken mot Kry befogad eller orättvis?
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons