Annons

Victor Galaz:Är klimatoptimismen klimatets största hot?

Är det dags att bromsa den ekonomiska utvecklingen för klimatets skull eller trycka gasen i botten?
Är det dags att bromsa den ekonomiska utvecklingen för klimatets skull eller trycka gasen i botten? Foto: Fredrik Sandberg/TT

Klimatfrågan tycks ha delat diskussionen i två grupper: de som slår larm och de som hellre förklarar läget med data, analys och rationell reflektion. Men vad händer när förklaringarna börjar skyla över problemets kärna?

Under strecket
Publicerad

Nu kommer klimatrationalisterna. Efter en strid ström av larmrapporter från klimatforskningen, omfattande klimatdemonstrationer över hela världen, och ett växande intresse från massmedia de senaste åren, är det inte förvånande att en självutnämnd ”rationell” och ”faktabaserad” klimatrörelse än en gång kräver sin plats i det offentliga samtalet. Denna rörelse är – i alla fall enligt egen utsago – en motpol till klimatalarmismen, baserad på data, analys och rationell reflektion. För så illa som media och skolungdomar ger intryck av att klimatkrisen är kan det väl ändå inte vara. Eller?

Juli 2019 var en månad när värmerekord efter värmerekord slogs i Europa, med över 42 grader i delar av Tyskland, Frankrike och Italien. Samma månad publicerades också Lennart Bengtssons bok ”Vad händer med klimatet? En klimatforskares syn på jordens klimat” (Karneval). På många sätt är boken matnyttig läsning för den som vill ha en detaljerad naturvetenskaplig förståelse för de naturkrafter som formar klimatet. Vad skiljer väder från klimat? Hur ser strålningsbalansen ut mellan jorden och dess omgivning? Nu när Kalifornien än en gång brinner, hur oroliga ska vi egentligen vara för extremoväder? Och vilka osäkerheter finns det i dagens klimatmodeller? 

Annons
Annons
Annons