Är Hultén så naiv?

Under strecket
Publicerad
Annons

Gösta Hultén är inte närmare bekant för mig, men jag har förstått att han inte är en inbiten Amerikavän. Oavsett vilka motiv han kan haft så var det rätt av Hultén att ta initiativ till Guantánamogruppen, som har fört en enveten kamp för att få Mehdi Ghezali frigiven eller ställd inför domstol.

Genom att hålla Ghezali och hans medfångar inspärrade i år utan rättegång har den amerikanska administrationen gjort sig skyldig till ett flagrant övergrepp. Om den saken råder inga tvivel. Även misstänkta terrorister har rätt att bli betraktade som oskyldiga tills motsatsen är bevisad.
Som frontfigur för Guantánamogruppen blev Hultén en kändis och kunde agera offentligt från en plattform som efter frigivandet av Ghezali raskt håller på att vittra sönder. Här finns kanske förklaringen till Hulténs raseri mot journalistkåren i veckan. Men trodde han verkligen att press, radio och tv på den av honom själv arrangerade träffen med Ghezali i andäktig vördnad skulle säga ja och amen till den frigivne islamistens egen
berättelse, utan att ställa följdfrågor? I så fall är Hultén bra naiv.

Annons
Annons
Annons