Annons

”Är helt avgörande för att kunna sälja till bra pris”

Foto: Igor Borodin

Renovera eller inte renovera?

Det är den ständiga frågan vid en bostadsförsäljning.

På dagens lite skakigare marknad är svaret tydligare än annars.

– Vad du gör är jätteviktigt. Det är helt avgörande för att kunna sälja till ett bra pris, säger fastighetsmäklaren Petronella Tell.

Den klassiska frågan om man ska renovera innan man säljer sin bostad eller inte har åter blivit aktuell. Dagens tuffare finansierings- och amorteringskrav gör att bostadsköpare har mindre marginaler att röra sig med och kanske inte har pengar över till renovering. Samtidigt är marknaden lite sval och svajig, något som gör att objekten måste vara mer attraktiva om köparna ska nappa.

– Nu är det ännu viktigare att förmedla ett välordnat hem. Det handlar om att sticka ut och att de spekulanterna som finns ska bli förälskade i just din bostad, säger Petronella Tell, fastighetsmäklare på Värmdö.

Kommer långt med enkla medel

Fastighetsbyråns mäklare talar mycket om vikten av detta när de ska förmedla någons bostad.

– Det är nämligen helt avgörande för att kunna sälja till ett bra pris. Generellt är vi glada om vi får komma i kontakt med kunderna tidigt så det finns tid att göra åtgärder. Det innebär egentligen redan när man funderar på att sälja.

Generellt ger hon dock inte rådet att riva ut allt och topprenovera sin bostad innan försäljning. I stället handlar det om att snygga till och fixa till eventuella skavanker.

– Hemmet ska ge ett ordningsamt och fräscht intryck. Det ska inte vara bortskrapad färg, avrivna tapeter, smutsigt och slitet. Det får inte saknas lister eller trösklar. Färg ska sitta där färg ska sitta helt enkelt.

Hon påpekar att med ganska enkla medel och en inte alltför mycket pengar kommer man långt.

– Ni kanske behöver måla någon vägg som är i dåligt skick, skruva fast en lös list, byta ut något som är trasigt och bli klar med ett ofärdigt hemmabygge.

Satsa på hallen

Har man inte möjlighet att ordna åtgärderna  själv rekommenderar mäklaren att man tar hjälp.

– Ta in någon då, det är bättre. Ibland har man inte kraft och energi. Men ta in professionell hjälp då – det lönar sig.

Petronella Tells råd är att lägga störst vikt vid hallen eftersom det första intrycket kan vara helt avgörande för helhetsintrycket. Ju längre in man kommer i bostaden desto mer förlåtande är man, framförallt om man redan hunnit bli kär.

Råden är de samma oavsett om det är en villa eller lägenhet som ska säljas. Den enda skillnaden är egentligen att trädgården ger det första intrycket vid en villaförsäljning.

– För villor är detta jätteviktigt att tänka på. Många spekulanter åker dessutom förbi huset och känner in grannskapet innan visningen. Så det man ser från gatan måste se snyggt ut så fort annonsen gått ut, trädgården ska vara snygg och fri från bråte.

Boka en kostnadsfri värdering av din bostad

Rum för rum – så ska du tänka

Hallen

Med enkla åtgärder kan man komma långt. Man kanske behöver en ny skohylla eller måla om en garderobsdörr. Sedan är det alltid bra att rensa bland skor och jackor och se över att inte garderoberna är överfulla.

Köket

Petronella Tells huvudtes är att man inte ska gå igång med köket om man inte har gott om tid och det är väldigt slitet. Är det lite slitet eller omodernt finns det ändå anledning att göra vissa förbättringar. Tips på saker som kan göras är att byta bänkskiva, kakel, handtag eller luckor.

Badrummet

Här gäller i princip samma sak som i köket, att fräscha till före att riva ut allt. Man kan kanske kosta på sig ett nytt billigt badrumsskåp, ett duschdraperi och uppdatera med lite färgglada detaljer som badrumsmatta och handdukar.

Ska du sälja? Här hittar du tips och råd för en lyckad affär

Annons
Detta är en annons från Fastighetsbyrån, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.