Annons

”Är en politik i Palmes anda möjlig i dag?”

En utrikespolitik i Olof ­Palmes anda måste inrikta sig på arbetarrörelsens traditionella ­värden, men fylla dem med ett innehåll som är relevant i vår tid. En feministisk utrikespolitik är ett steg i rätt riktning, skriver Ulf Bjereld om arvet efter Olof Palme.

Under strecket
Publicerad

Låt oss inte rädas en strid om en ny svensk radikal utrikespolitik, skriver Ulf Bjereld. På bilden Olof Palme med en bukett rosor utanför Rosenbad efter att Social­demokraterna vunnit valet i september 1985.

Foto: Rolf Hamilton/TT

Ulf Bjereld

Foto: Adam Ihse/TT

Den 28 februari för 30 år sedan sköts statsminister Olof Palme till döds på öppen gata. Hans död innebar en så tung sorgebörda att den ännu ­tynger Socialdemokraterna. I utrikespoli­tiken längtar många efter ”en ny Palme”, efter en stark, offensiv och aktiv utrikes­politik. En synligt ideologisk utrikespolitik, som också kan färga av sig på inrikespolitiken.

Men en sådan utrikespolitik får aldrig bli nostalgisk eller tillbakablickande. För att bli relevant ­måste Olof Palmes utrikespolitiska idéer uppgraderas på ett sätt så de kan göra avtryck i vår tid och i den tid som kommer.

Annons
Annons
Annons