Hela denna artikel är en annons

Är du redo att sluta röka? Så går du till väga

Foto: lev dolgachov

Så du har bestämt dig. Du är redo att sluta med cigarretterna för gott. Men när? Ett smart sätt att påbörja din resa mot ett rökfritt liv är att utse en dag när du ska sluta.

Även om du verkligen är angelägen om att komma igång med ditt rökfria liv så tar det lite tid att organisera allt och ge dig själv en chans utforma en plan för att sluta, men när du väl valt en dag gäller det att inte tappa taget. Se därför till att du är mentalt förberedd på att sluta röka och att du har all den motivation du behöver.

Påminn dig själv om att både din hälsa och livsstil kommer att förbättras när du slutat. Ingen cigarett i världen kan kännas lika bra som känslan av att kunna leka med dina barn utan att bli andfådd.

Genom att kasta alla askkoppar, slänga eventuella cigaretter du har liggande i hemmet och vädra eller rengöra din bil för att bli av med cigarettlukt kan du förbereda din resa mot ett rökfritt liv.

Välj en dag som passar

Den dag då du påbörjar din resa är lika viktig som den dag du slutar röka. Välj en dag för att sluta röka där du har full kontroll. Försök undvika att sluta röka på en stressig arbetsdag eller då det finns risk att dina kollegor frågar om du vill ta en cigarettpaus.

Kanske en helg skulle fungera bättre för dig? Det är viktigt att dina vänner och din familj känner till att du ska sluta då de kan hjälpa dig att motivera dig själv.

Förbered dig på vissa symtom

Redan dag ett som rökfri börjar din kropp sin återhämtningsprocess - och det kommer att bli en utmaning. Men när du är väl medveten om vad som kommer att hända så kan du också förbereda dig inför det. Abstinensbesvär är vanligt förekommande liksom känslor av rastlöshet, trötthet, irritation och frustration. En del människor får också svårt att sova och koncentrera sig.

Skriv dagbok

När datumet är bestämt och inringat i kalendern kan du börja skriva en ”sluta röka-dagbok”. Fundera ut några belöningar du kan ge dig själv för varje dag du klarar så att du har något att ta sikte på. Tuffa dagar kan du se tillbaka i dagboken och påminna dig själv om hur du faktiskt klarat dig hittills.

Hur kommer du att hantera ditt nikotinsug?

När den stora dagen närmar sig är det viktigt att veta hur du ska hantera de dagar där saker inte går som du tänkt.

Här är några distraktioner du kan använda dig av när ditt nikotinsug sätter igång:

  • Ring en vän.
  • Gå ut med hunden, en vän eller familjemedlem.
  • Spela ett spel på mobilen.
  • Drick ett glas vatten eller juice.
  • Ta lite frisk luft för att rensa huvudet.

Det är helt normalt att uppleva röksug när du slutar röka, men med din viljestyrka är du redan på god väg. Om du vet med dig att du kommer att känna ett behov av att röka kan du se till att till exempel ha NiQuitin Komprimerade sugtabletter nära till hands. De löses upp i munnen snabbt (cirka 10 min) så att du kan hantera röksuget.

 [GA1]känna att du inte orkar stå emot kan du se till att ha NiQuitin komprimerade…

Vilket nikotinläkemedel passar dig? Upptäck NiQuitins produktsortiment här

NiQuitin (nikotin) är receptfria läkemedel för rökavvänjning. 18 års åldersgräns. Gravida bör rådfråga läkare. Läs  bipacksedeln noga  innan användning. Perrigo Sverige AB, Tel: 08-59 00 29 00.

Annons
Annons
Annons