Annons
X
Annons
X

Är du optimerad lille vän?

Det kommer i år att spenderas 411 miljoner euro på sökordsoptimering, SEO, i Norden, vilket är en ökning från 2007 med 27 procent. 2012 kommer siffran vara uppe i 703 miljoner euro, enligt JupiterResearch.

”Hur ska ni göra för att komma upp till 100 000 unika besökare? Är ni sökordsoptimerade?” frågade Christoffer Häggblom, VD på riskkapitalbolaget Rite Internet Ventures.

Jag fick hålla masken, jag ville inte erkänna att jag knappt kände till sökordsoptimering, även kallat SEO. Innan jag hörde talas om detta så visste jag bara om ett sätt att öka antal träffar: Porr och nakna brudar. Men jag vill inte att mitt företags hemsida skulle bli som en otäck löpsedel. Jag ville inte sälja ut den till djävulen.

Vi skulle kunna fylla sajten med porrböcker och kalendrar med nakna brudar för att komma upp i 100 000 hits. Jag borde vara diskvalificerad för att driva en sajt för länge sen. För jag har tänkt som en i gammelmedia som inte heller har hört ordet sökordsoptimering.

Annons
X

Jim Westergren kom tvåa i VM i sökordsoptimering. Ja, det finns en sån fantastisk tävling. Jim berättar om tävlingen via mail från hans hem i Bolivia, där han bor med sin fru. Den gick ut på att komma på första plats på Google på en påhittad fras som vid tävlingens start inte gav några träffar i Google. Alla deltagare skulle alltså konstruera en sida på Internet som vid tävlingens slut skulle komma först på Google. Det fanns flera hundra deltagare över hela världen och en sökning på den påhittade frasen gav vid tävlingens slut flera miljoner träffar.

Efter många mail fram och tillbaka så känner jag mig lite kaxigare vad gäller SEO. SEO handlar alltså om att optimera sin hemsida och göra den populär så att den rankar högt på sökmotorer.

Sökordsoptimering är ett långsiktigt arbete och det kan ta många månader innan man får fulla resultat. Det är även viktigt att man inte fuskar genom att till exempel visa vit text på vit bakgrund eller skapa en massa länkar som bara är till för att manipulera eftersom man då kan bli svartlistad av sökmotorerna.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det finns sajter som Jim har sökordsoptimerat som sedan fördubblat omsättningen. Jag är helt berusad av denna nya information. Jag måste veta mer om denna för mig nya värld som heter SEO och mailar Gunnar R Johansson, förgrundsgestalt inom bloggvärlden. Han började blogga 1999.

  Gunnar undrar varför media inte förstår hur viktigt SEO är: ”Varför jobbar de på som om det vore en tidning, ett tv- eller radioprogram som de kavlade ut på din dataskärm. Om man ser Google som en läsare istället, en ganska krävande läsare med dyslexi, så förstår man att måste vara tydlig i koden så att Google förstår vad som är navigering, rubrik, ingress, taggar etc. Då kommer det att gå mycket bättre.”

  Christoffer Häggblom ger rådet att man ska undersöka vilka nivåer man potentiellt kan nå via sökmotorer. ”Ifall de inte är tillräckliga för att få ditt projekt att lyckas kan du lika bra lägga ner det. Trafiken i sökmotorerna (läs Google) är ju ett tvärsnitt av befolkningens intresse. Folk som skall starta olika Internetbaserade tjänster borde börja med att undersöka hur mycket trafik man kan erhålla via sökmotorer. Ifall man inte kan erhålla tillräcklig trafik från dessa, dvs att den totala trafiken inom det specifika området är för liten, då är det bättre att man inte startar företaget, det kommer ändå inte att flyga.”

  Vad väntar ni på?

  Det finns tonårskillar som är extremt bra på SEO, de sitter hemma i sina ovädrade tonårsrum och kodar SEO och tjänar så mycket pengar att de aldrig kommer att ta en anställning.

  Anlita dem.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X