Annons

Är du mer kulturintresserad än andra politiker?

Hallå där, Hans Wallmark (M), ledamot i kulturutskottet:

Under strecket
Publicerad

Bland dina kulturval finns poeten Wislawa Szymborska och konstnären William Blake. Är du mer kulturintresserad än de flesta politiker?

– Det tror jag. En vanlig invändning är att det inte är särskilt nyskapande bland det politiker räknar upp. Om man bläddrar i boken ser man inte många avantgardistiska målare, det är rätt mycket etablerad kultur.

Varför är en konsert med Jakob Hellman din största scenupplevelse?

– Det är ett minne jag återkommer till. Vi stod vid kyrkan i Voullerim där han kommer ifrån, det var mygg, det var på väg att bli sommarnatt och vi var kanske trehundra personer där på festplatsen. Det är dels ett gott minne, och dels tycker jag att det är fantastiskt bra musik.

Är det viktigt att politiker är insatta i kulturvärlden?

– Ja. Det finns ett samband mellan den enskilde individens fantasivärld och förmågan att vara en god förtroendevald. Det är lättare att känna empati och förståelse för andras villkor om man har en kulturell reservoar att ösa ur.

Hur skiljer sig kultursmaken mellan partierna?

– Man ska inte överdriva det där, men det finns nog vissa nyansskillnader. Jag har umgåtts en del med vänsterpartisten Siv Holma, som är ordförande i kulturutskottet. Jag kan väl säga så att hon har mer känsla för Röda bönor än jag har. Omvänt skrattar nog jag mer åt Johan Hakelius senaste bok Döda vita män än vad hon gör.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons