Annons
Krönika

Leif Petersen:Är du finansiellt litterat lilla vän?

Uppdaterad
Publicerad

TILL SIST KRÖNIKA

Varje enskild person har numera många komplicerade ekonomiska beslut att fatta. Vilket telebolag ska jag välja, vilken bredbandsoperatör är bäst och hur ska premiepensionen placeras? Allt fler äger också sina bostäder och det fordras både juridisk och ekonomisk kunskap för att köpa huset eller bostadsrätten och bestämma hur det ska finansieras.

Det ställer krav på räknefärdighet och finansiell förmåga, i betydelsen att man måste förstå olika finansiella begrepp och kunna räkna rätt utifrån dem (på engelska talas om ”financial literacy”).

Förra året gjorde Finansinspektionen en undersökning bland vuxna svenskar som nyligen kommenterats av två ekonomer på Riksbankens hemsida. Undersökningen visar att många vuxna svenskar har svag räkneförmåga och förstår finansiella begrepp dåligt.

Annons

Om 10 procent får en sjukdom, hur många drabbas av 1000 personer?

Så löd en av frågorna i undersökningen.

13 procent klarade inte av att svara.

Fem personer vinner 2 miljoner på ett lotteri. Hur mycket får var och en?

31 procent lyckades inte ge rätt svar.

Anta att inflationen är 2 procent och räntan på sparkontot 1 procent. Om dina pengar står på kontot ett år kan du då köpa mer, lika mycket eller mindre för pengarna vid årets slut?

41 procent kunde inte svara korrekt på den frågan.

Förmågan att ge rätt svar skiljer sig åt markant i befolkningen. Äldre, lågutbildade eller de med låga inkomster hade sämre resultat.

Undersökningen visar att personer med bolån har större förmåga att räkna och förstå finansiella begrepp.

Men om bara de som har denna förmåga köper sin bostad eller sparar i aktier uppstår en orättvisa. De som har kunskap får lättare att spara ihop en förmögenhet. De andra får lägre avkastning eller gör fel.

Att göra fel kan stå hushållen dyrt. I många områden finns alldeles för få hyresrätter och hushåll tvingas köpa bostad även om man inte är så finansiellt kunnig.

Miljonlån, stigande boräntor och finansiell okunnighet är ingen bra kombination.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons