Annons
Kommentar

Elisabet Andersson:Är detta vägen till framtidens hållbara och vackra städer?

Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson, kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och miljöminister Karolina Skog när regeringen presenterar ett beslut om en ny politik för arkitektur, form och design.
Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson, kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och miljöminister Karolina Skog när regeringen presenterar ett beslut om en ny politik för arkitektur, form och design. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT


Sverige ska ha en riksarkitekt. Något nytt museum för form och design behövs inte. Det tidigare nedläggningshotade Arkdes blir kvar. Här har vi tre konkreta förslag som kan vaskas fram ur den proposition för arkitektur, form och design som på torsdagen presenterades av tre MP-ministrar.

Publicerad

Den nya propositionen rymmer många vackra ord om kvalitet, hållbarhet, samverkan och kunskapsspridning. Något egentligt sprängstoff är svårt att hitta. För vem kan vara emot ett mer hållbart och välgestaltat samhälle, med bättre vård- och skolmiljöer i gröna, hälsosamma städer?

Frågan är bara vad staten kan åstadkomma när de viktiga besluten, från storleken på skolgårdar till utformningen av nya sjukhus, fattas inom kommun och landsting.

Annons
Annons
Annons