Är detta baksidan av jämställdhet? Är detta jämställdhetens baksida?

Under strecket
Publicerad
Annons

Hon hade just fyllt 50, och var på en resa i Sri Lanka. Några sköna dagar på en sandstrand blev störda av att hon om och om igen blev uppvaktad av unga män. Man skulle kunna säga att de var försäljare. Men vad de bjöd ut var sin egen kropp.
Det handlade inte ens om den i sig nog så skamfilade handel som pågått i ett par decennier: fattiga killar som desperat söker en chans att komma till västvärlden genom att bli älskare åt någon medelålders vit kvinna i ett par år (fram till det datum då han kan få uppehållstillstånd och stå på egna ben i kvinnans hemland). Nej, enligt den här resenären var det frågan om mer direkta affärer. På hotellrummet.
Min bekant pratade med reseledaren om sina upplevelser och fick höra att detta fenomen var vida känt och vida spritt, inte bara i Asien, utan också i Afrika och i Latinamerika.

– Det finns särskilda hotell dit vita medelålders kvinnor reser för att köpa unga män. Och männen står på kö utanför, berättade reseledaren.
När så en ung reporter kom till mig och ville
skriva om de sexuella trakasserier som han och hans jämnåriga män blir utsatta för, här i Sverige, av ”tanter”, kunde jag inte låta bli att lyssna. Hade han kommit innan jag fått höra om den utbredda manliga prostitutionen, riktad till rika vita kvinnor, hade jag nog slagit dövörat till.
Men nu tyckte jag mig kunna lägga ihop ett plus ett. Det blev: Kvinnor tar för sig allt mer, på allt fler områden. Nu även på den sexuella exploateringens tidigare totalt mansdominerade domän.
Självklart kan man se denna utveckling som något positivt. Kvinnor vågar, så som de inte vågade förr. Men när unga män börjar reagera som unga kvinnor alltid reagerat inför gubbslemmens framfart, nämligen med avsky och äckel, hur bra är det då? Är det detta som ett jämställt samhälle innebär: att män ska bli lika utsatta som kvinnor alltid blivit?
En kvinnlig kollega sa till mig:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons