Annons
X
Annons
X

Är det viktigt att hitta en ny svamp?

q Fråga & Svar Klas Jaederfelt
När Artdatabankens expertkommitté för svampar träffades på södra Gotland i helgen gjorde de ett oväntat fynd. I gräset bakom sanddynerna hittade de en liten svamp som aldrig tidigare synts till i Sverige. Svampexperten Klas Jaederfelt vid Naturhistoriska riksmuseet var med om att göra upptäckten.
Vad är det för svamp ni har hittat?

– Det är en liten svamp som är cirka fyra centimeter hög och heter Psilocybe laetissima. Många andra svampar av det släktet är så kallade knarksvampar, som innehåller det narkotiska ämnet psilocybin. Men just den här svampen innehåller inte det ämnet.
Finns det svamp i Sverige som används som narkotika?

– Egentligen finns det bara en art som innehåller tillräckligt mycket psilocybin för att det ska ge någon effekt. Det är allmänt känt och när vi har utställningar kommer det ibland dit en del skumma figurer som undrar om vi har just den svampen där.
Är den svampen farlig?

Annons
X

– Ja, det får man lov att säga. Ruset kan komma tillbaka ett par veckor
efter att du ätit av svampen. Det är ju inte så bra om du till exempel kör bil.
Hur viktigt är det att ni upptäckt en ny svamp?

– Kanske inte så viktigt, men det är alltid roligt när man hittar en ny svampart i Sverige, det händer väl bara någon gång om året.

Björn Malmström

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X