Är det rätt att avstå algjuicen?

Under strecket
Publicerad
Annons

Susanna Baltscheffsky är en av tre kolumnister på SvD Vetenskap. Inger Atterstam och Fredrik Sjöberg är de två andra.
Hur rädd ska man bli efter förra helgens giftlarm, att blågröna alger kan tillverka ett farligt nervgift?
Det har i alla fall satt spår under veckan: En algjuice plockades bort från butikshyllorna av tillverkaren eftersom algen - spirulina - teoretiskt kan tillverka giftet, BMAA.
Men Livsmedelsverket erkänner att man inte vet om folk bör avstå från spirulinajuicen. Verket har inte kunskap nog, vare sig om juicen eller något annat livsmedel. Det har ingen, för närvarande.

Blågröna alger, eller cyanobakterier, finns överallt i naturen, ofta i symbios med ormbunkar, ärtväxter, lavar och mossor. Eftersom cyanobakterierna kan ta vara på luftens kväve, ger den kvävegödsel till sin värdväxt.
Nästan alla hittills testade cyanobakterier förmår tillverka BMAA, som också har hittats i hjärnan hos tio avlidna alzheimerpatienter i Kanada, men inte hos fjorton friska personer. Forskarna knyter även
BMAA till sjukdomarna ALS och Parkinson.
Där någonstans börjar det nya larmet bli riktigt obehagligt. Även om sambanden inte är klarlagda, så är oron värd att tas på allvar. Hur är det med fisk från Östersjön, renar som betar lavar med cyanobakterier i, kor som druckit vatten i naturen, grönsaker eller andra livsmedel?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons