Annons
Krönika

Dick Harrison:Är det okej att nazisterna demonstrerar på första maj?

Nazister demonstrerade på första maj i Falun ifjol.
Nazister demonstrerade på första maj i Falun ifjol. Foto: Henrik Hansson/IBL

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har fått tillstånd att demonstrera i Ludvika och Boden på första maj. På arbetarrörelsens egen dag? Man kan väl inte sno en högtid utan vidare? Eller?

Under strecket
Publicerad

Demonstrationen i Chicago den 4 maj 1886 krävde flera dödsoffer och var anledningen till att arbetarrörelsen började hålla demonstrationer den 1 maj för att högtidlighålla minnet av de döda arbetarna.

Foto: Everett Collection/IBLBild 1 av 2

Förstamajfirande i Stockholm 1952.

Foto: StockholmskällanBild 2 av 2

Det är ingen hemlighet att högerextremister har försökt kapa åt sig högtider och offentliga arenor – tänk bara på bråket om deras närvaro under Almedalsveckan och i Göteborg under Bokmässan. Och även i fjol tågade de i Falun på första maj, och året innan i Borlänge. Borde vi inte sätta ned foten när det gäller en så inarbetad arbetarhögtid som första maj?

Personligen hade jag gärna sett att nazisterna inte demonstrerat alls, men faktum är att de på just denna punkt agerar i linje med en lång historisk tradition. Folk har alltid stulit högtider från varandra. Det kändaste exemplet är julfirandet, som ursprungligen var en hednisk styggelse för prästerskapet, men under medeltiden omformades till en fest till åminnelse av Jesu födelse – något som antagligen skulle ha gjort fornkyrkans kristna mycket förbryllade. När det gäller just första majfirandet har detta varit föremål för åtskilliga övertaganden och imitationer.

Annons
Annons
Annons