Är det okej att inte vara tuff som kille?

Får en kille gråta? Hur går snacket när killar samlas i grupp? De frågorna diskuterades när handbollslaget NHK P-05 fick besök.

Läs mer om SvD Junior om #metoo-kampanjen
 Shanga och Rogerio har besökt 80 idrottsklubbar. Här träffar de killarna i NHK P-05. Övre raden från vänster: Petter, Noa, Mehmet, Neo, Kasper, Alexander och Oskar. Nedre raden från vänster: Hannes, Erik, Kevin, Axel, Alvar, Simon, Elias och Felix.
Shanga och Rogerio har besökt 80 idrottsklubbar. Här träffar de killarna i NHK P-05. Övre raden från vänster: Petter, Noa, Mehmet, Neo, Kasper, Alexander och Oskar. Nedre raden från vänster: Hannes, Erik, Kevin, Axel, Alvar, Simon, Elias och Felix. Foto: Adam Wrafter

I ett år har Shanga och Rogerio åkt runt till olika idrottsklubbar i Sverige för att prata med killar om jämställdhet. Den här tisdagen besöker de 15 handbollsspelande killar i Norrköping. På schemat står samarbets­övningar, lekar och prat. Arbetet kallar de för "Locker room talk" (omklädningsrumssnack).

–  Vi gick i gymnasiet och skulle komma på en företagsidé. Då plingade det till i min telefon, ­säger Shanga.

Shanga fick upp flera nyhetsnotiser på mobilen som alla handlade om våld mot kvinnor. Vännerna bestämde sig för att göra någonting åt det här. De intervjuade hundratals kvinnor varav många berättade att de blivit kränkta och illa behandlade av killar.

–  Det visade sig att killar i grupp är en stor orsak till en dålig attityd. Det här kände vi igen. Vi har båda spelat fotboll och vi vet att snacket i omklädningsrum kan vara rätt hårt. Det sägs fula ord och det vill vi ändra på. Därför börjar vi med att prata om de här frågorna i tidig ålder, säger Rogerio.

Shanga och Rogerio menar att det finns påhittade regler i samhället – till exempel hur en kille förväntas att vara. De vill få unga killar att förstå att det är okej att visa känslor och att man inte behöver vara tuff hela tiden. Bland de 15 killar som i dag är på plats finns Noa, Kasper och Alvar. När Shanga och Rogerio berättar om sina erfarenheter av grabbsnack är det något som killarna förstår.

–  Jag känner igen det att man förväntas vara rolig och tuff inför sina killkompisar, säger Alvar, 12 år.

–  När två fotbollslag möts är det vanligt att man är taskig mot varandra men om man möts ensamma är man schyst. I grupp försöker man vara någon annan. Exakt hur är svårt att säga, det skulle behöva göras en dokumentär om det, säger Kasper, 12 år.

Efter snacket i omklädningsrummet ger sig spelarna ut på handbollsplanen och tränar som vanligt. Foto: Adam Wrafter

I handbollslaget är det däremot en bra stämning – det är killarna tydliga med. De här påhittade reglerna om hur en kille ska vara känns mer bekant från andra platser.

–  I skolan sägs det elaka saker. Ibland skämtsamt men det är inte alla som tycker skämten är roliga. Alla borde tänka lite mer på hur man är och vad man säger, påpekar Noa, 12 år.

Varje tisdag i åtta veckor ska Shanga och Rogerio prata med killarna i laget om hur man ska vara mot varandra. Dagens besök avslutas med en liten läxa som killarna ska fundera på till nästa vecka.

–  Vad kan det leda till om vi inte säger ifrån när någon säger fula ord eller är elak? Vad kan vi göra åt det här, frågar Shanga och Rogerio.

Noa, 12 år, tycker att alla borde tänka lite mer på hur man är mot varandra. Foto: Adam Wrafter

Killarna i handbollslaget ser fram emot att fort­sätta diskutera de här frågorna. Kasper tycker att det är ett stort problem att killar ibland inte vågar visa sig ledsna.

–  Om en kille börjar gråta är det inte ovanligt att folk omkring börjar skratta. Men om en tjej gråter känns det som att det är mer normalt. Det är ett problem – för alla människor har känslor. Om man blir skrattad åt när man gråter vågar man aldrig visa de känslorna, då väljer man i stället att vara tuff, säger han.

Läs även

Shanga och Rogerio har besökt 80 idrottsklubbar. Här träffar de killarna i NHK P-05. Övre raden från vänster: Petter, Noa, Mehmet, Neo, Kasper, Alexander och Oskar. Nedre raden från vänster: Hannes, Erik, Kevin, Axel, Alvar, Simon, Elias och Felix.

Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 3

Efter snacket i omklädningsrummet ger sig spelarna ut på handbollsplanen och tränar som vanligt.

Foto: Adam Wrafter Bild 2 av 3

Noa, 12 år, tycker att alla borde tänka lite mer på hur man är mot varandra.

Foto: Adam Wrafter Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X