Hans Ingvar Roth:Är det dags att begränsa mänskliga rättigheter?

Migranter på gränsen till Polen som i dagarna utnyttjats  i Belarus cyniska spel med EU:s asylrätt.
Migranter på gränsen till Polen som i dagarna utnyttjats i Belarus cyniska spel med EU:s asylrätt. Foto: Leonid Shcheglov / TT

Att mänskliga rättigheter i hög utsträckning utgörs av rena abstraktioner är orsaken till det stora och delvis olyckliga inflytande de fått i politiken. Det menar den kontroversielle brittiske filosofen och teologen Nigel Biggar i sin nya bok ”What’s wrong with rights”. 

Under strecket
Publicerad
Annons

De mänskliga rättigheterna och den liberala demokratin har under de senaste tio åren blivit utsatta för allvarliga angrepp och utmaningar. Grundläggande rättigheter, som yttrandefriheten, åsidosätts regelmässigt i auktoritära stater som Kina, Ryssland och Iran. Motkrafterna har traditionellt varit demokratier som USA, Storbritannien och EU-länderna. I dessa stater har dock det liberal-demokratiska idealet fått allt svårare att göra sig gällande under senare tid. Rättsstaten och EU:s kärnvärden har nyligen utmanats i särskilt Polen och Ungern  Den personliga integriteten har även hotats i en rad västerländska demokratier. Ett övervakningssamhälle har vuxit fram mot bakgrund av rädslan för terrorism och cyberattacker, ett samhälle med kontrollmekanismer som i detta avseende inte befinner sig särskilt långt från de auktoritära staterna nämnda ovan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons