Annons
X
Annons
X
Ledare
Gäst

Paulina Neuding: Är det bibliotekarierna som ljuger, Arbetet?

Ledare gästinlägg
Varför är LO:s tidning så angelägen att förminska arbetsmiljöproblem på bibliotek att de ägnar sig åt osakliga personangrepp?

Varför är LO:s tidning så angelägen att förminska arbetsmiljöproblem på bibliotek att de ägnar sig åt osakliga personangrepp? Foto: HASSE HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN

Sommaren 2015 skrev jag ett antal uppmärksammade artiklar om otrygghet och stök på svenska bibliotek, särskilt problem med ungdomsgäng i och i anslutning till utanförskapsområden. Jag har följt upp frågan sedan dess.

Det har visat sig vara ett kontroversiellt ämne att skriva om. Under påskhelgen har en debattartikel och replik av reportern Sandra Lund på LO:s tidning Arbetet fått stor spridning i sociala medier. Lund påstår att nyheten om ungdomsstök på bibliotek skulle vara fabricerad.

Arbetets anklagelser har nu spritts vidare av andra vänsterdebattörer. Riksdagsledamoten Ali Esbati (V) twittrar att mitt skrivande haft ”rasistiska övertoner.” Arbetets kulturredaktör Jonna Sima skriver att jag använder ”uppenbart påhittad fakta för att driva teser.”

Annons
X

Arbetets försök till smutskastning är talande, inte minst i ljuset av den senaste veckans debatt om hur medier förhåller sig till integrationsfrågor. Lund påstår skamlöst att min personliga drivkraft skulle vara att få klick från näthatare, och klick från ”kapitalplacerare på Östermalm” – med anspelning på en anonym SD-väljare i Björn af Kleens uppmärksammade DN-reportage.

Arbetet påstår alltså att nyheten om gäng på bibliotek är fabricerad. Lund skriver exempelvis ”Jag kan inte bemöta en sakfråga som saknar underlag. För den finns inte. Lika lite som [Neudings] åsiktsjournalistik har med verkligheten att göra.” Hon påstår också att nyheten förfalskats på basis av ”två anonyma intervjuer” och ”fem pressklipp från lika många år”.

Det är felaktigt. Mina främsta källor finns tillgängliga offentligt för den som vill verifiera dem. Jag redogör nu för dem än en gång: Mina texter har grundats på en genomgång av flera års artiklar i lokalpress, och över femhundra så kallade incidentrapporter skrivna av bibliotekspersonal i Stockholm.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I över femtio sådana vittnesmål nämner personalen specifikt ordet ”gäng”.

  Menar Arbetet att biblioteksanställda ljuger i sina rapporter?

  Eller har lokala tidningar över hela landet under flera år diktat ihop nyheter om stökiga ungdomsgäng på bibliotek?

  Lund har rätt i ett avseende: Jag hade fel i en artikel i Dagens Samhälle. En person som presenteras som ansvarigt kommunalråd i Örebro är kommunalråd i opposition. Tidningen Lund skriver för är Arbetet, inte Arbetaren. Båda felskrivningar är sedan länge korrigerade. Lund menar också att hon beslår mig med fel när jag refererat till de rubriker i Arbetet jag funnit i pressarkivet som en ”artikelserie”.

  När det kommer till själva sakfrågan – bibliotek som plågas av ungdomsgäng – har Arbetet trots idoga försök inte kunnat belägga mig med sakfel.

  Vilket reser frågan varför LO:s tidning är så angelägen att förminska arbetsmiljöproblem på bibliotek att man till och med är beredd att ägna sig åt personangrepp mot den skribent som uppmärksammat situationen.

  Går det ens att föreställa sig att Arbetet skulle agera likadant om man inte uppfattade biblioteksstöket som en konsekvens av misslyckad integration?

  Jag har redogjort för mina källor och låter läsaren själv avgöra om Sverige har problem med ungdomsstök på bibliotek. Här följer också några klipp från lokalmedier enbart från årets första tre månader:

  Jönköping, januari: ”Tre killar hade varit högljudda och levt rövare inne på biblioteket. När de inte lugnade ner sig valde personalen att avvisa dem, och i samband med att bibliotekarie skulle mota ut dem fick hon ta emot ett knytnävsslag i ansiktet.” (Jnytt 7/1)

  Brandbergen, januari: ”Efter att det lugnat ner sig med bilbränderna i Brandbergen de senaste månaderna har oroligheterna nu ökat vid biblioteket och biografen vid Brandbergens centrum. Polisen tror att det är samma grupp unga, mellan 15 och 18 år, som ligger bakom både bilbränderna och centrumstöket. (Mitt i Haninge 18/1)

  Eskilstuna, januari: Biblioteket Fröet i Eskilstuna plågas av ”gäng av äldre tonåringar” som stör ordningen. ”I mellandagarna kulminerade bråken med att en raket kastades in i lokalerna. Sedan händelserna under mellandagarna har väktare funnits på plats under kvällstid för att garantera besökares och personals säkerhet. Förra veckan beslutade ledningen för Eskilstunas bibliotek att mötesplatsen tillsvidare endast ska hålla öppet dagtid”. (Eskilstuna-Kuriren 19/1)

  Katrineholm, januari: ”Bibliotekschef Hanna Rasmussen i Katrineholm säger att hon har jobbat aktivt med frågan tillsammans med sin personal under hela 2015. –
 Vi har försökt möta strulet med ett projekt där vi satt in extra personal som inriktat sig på att lära känna de ungdomar som stört. Visserligen har det fortfarande främst handlat om unga besökare, men när vi haft äldre som gjort att miljön inte kunnat betraktas som biblioteksmässig har vi ökat vår samverkan med polisen.” (Södermanlands Nyheter 21/1)

  Finspång, januari: ”Hösten 2015 lät bibliotekschefen Marie Sääf installera personlarmet Ekotek i den kommunala verksamhetens lokaler. – Det hade varit lite allmänt stök och bråk från halvstora ungdomar när vi bestämde oss för det. Den utlösande faktorn var ett flertal sexuella ofredande, av både mindre och allvarligare karaktär, mot både personal och elever från gymnasieskolan.” (Aktuell Säkerhet 29/1)

  Vivalla, februari: ”Biblioteket i bostadsområdet Vivalla i Örebro tvingades stänga tidigt på eftermiddagen igår eftersom barn och ungdomar skapade en orolig stämning.” (P4 Örebro 17/2)

  Mölnlycke, februari: I Mölnlycke har ”ett gäng unga vuxna sedan en tid tillbaka uppträtt stökigt och hotfullt i biblioteket. – Några veckor under vintern har det varit oroligt. Det är ett stort gäng killar som har gått in och tagit över lokalerna (…)”(Härryda-Posten 24/2)

  Vallentuna, mars: ”Det började i höstas. Ungdomar skar sönder möbler och eldade i Kulturhuset. De var högljudda och lyssnade inte på tillsägelser. – Vi hoppades att det skulle gå över av sig självt. Vi vill ha barn och ungdomar i vårt bibliotek, det är en demokratiaspekt. Men bibliotekarierna kände sig utsatta och besökare fick inte läsro, säger Marie Gustavsson, bibliotekschef. Sedan 1,5 månad finns väktare på plats. ” (Vallentuna Nyheter 23/3)

  Bredäng, mars: ”I snart två veckor har biblioteket i Bredäng hållit stängt på grund av stök. På måndag öppnar det igen, då med väktare på plats. (…) Stök bland högstadieungdomar var det främsta skälet till att man valde att stänga.” (SVT Nyheter Stockholm 11/3)

  Notera att detta är pressklipp – bara sedan årsskiftet! – där stöket blivit en nyhet. På andra håll, som på biblioteket i Hässelby Villastad eller Östra Göinge, har bibliotekarierna redan tidigare utrustats med väktare respektive överfallslarm. Det är inte längre någon nyhet.

  Det går inte att ta miste på budskapet från Arbetet och svansen av debattörer: Den som skriver om ungdomar som skapar oro och otrygghet på biblioteket kommer att smutskastas med anklagelser om lögn och främlingsfientlighet.

  Jag hoppas således att fler skribenter gör motsatsen.

  Granska ordningsproblemen och otryggheten på bibliotek runt om i landet, läs bibliotekspersonalens egna vittnesmål, skriv om mekanismerna bakom hoten och våldet. Situationen på biblioteken kommer inte att bli bättre av att man inte låtsas om problemets omfattning.

  Annons

  Varför är LO:s tidning så angelägen att förminska arbetsmiljöproblem på bibliotek att de ägnar sig åt osakliga personangrepp?

  Foto: HASSE HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X