Annons

Martin Gustafsson:Är det åt detta vi vill att forskarna ska ägna sig?

Hanne Kjöller är författare, debattör och DN-skribent. ”Kris i forskningsfrågan” är hennes sjunde bok.
Hanne Kjöller är författare, debattör och DN-skribent. ”Kris i forskningsfrågan” är hennes sjunde bok. Foto: Anna Lena Ahlström

Prångla ut din forskning i form av korta, engelskspråkiga artiklar, så många som möjligt, så snabbt som möjligt – det är vad som gäller inom dagens universitetsvärld. I ”Kris i forskningsfrågan” rotar Hanne Kjöller i problemen med den rådande incitamentsstrukturen men underskattar vidden av dem. 

Under strecket
Publicerad

I januari varje år förväntas jag rapportera in mina publikationer från det gångna året till mitt universitets publikationsdatabas. Ju fler desto bättre, och högst smäller engelskspråkiga artiklar i tidskrifter med så kallat peer review-system, där experter i mitt eget ämne har bedömt att artikeln är värd att publiceras. Särskilt fint är det om tidskrifterna i fråga ligger inom kategorin ”A3” i den finska JUFO-klassificeringen, där akademiska tidskrifter rankas i fyra olika grupper – i A3 finns de som av en nationellt tillsatt grupp av forskare anses mest betydelsefulla. Rent konkret innebär varje sådan publikation att mitt universitet får en ganska stor summa pengar, pengar som sedan enligt en universitetsintern fördelningsnyckel sipprar ner till min egen fakultet.

Liknande system finns i nästan alla länder idag. Ja, i jämförelse med många andra länders system är det finska systemet förhållandevis välbalanserat: även traditionella monografier ger hyfsat utfall, och artiklar skrivna på modersmålet publicerade i nationella tidskrifter ger också substantiella inkomster till universiteten och fakulteten. Däremot ger till exempel översättningar i stort sett ingenting, trots att översättning har brukat ses som en viktig uppgift för humanistiska forskare. En annan lustig sak är att sidantalet på artiklarna inte spelar någon roll: en artikel på tre sidor betalas lika bra som en på femtio, så länge publikationskanalen är densamma.

Annons
Annons
Annons