SvD Perfect Guide
Annons

Cowboyen inspirerar manliga vårmodet

Foto: Alamy

I vår satsar vi på denim, boots och detaljer som hör hemma i Vilda Västern.

Text: Victor Johansson - 30 april 2020

Han red in från prärien med låg hatt och klingande hälsporrar, klev upp på catwalken och blev varje modeskapares stilikon. Cowboyen är en av de senaste årens starkaste modeförebilder och våren 2020 har trenden slutligen nått herrgarderoben: Klackade boots, broderade skjortbröst, läderskärp smyckade i silver.

– Det började smått redan 2017 när den belgiske designern Raf Simons visade cowboyboots på sin första catwalk för Calvin Klein, säger Cafés modechef Daniel Lindström. Sedan har flera stora artister hakat på, till exempel Lil Nas X, Diplo och Orville Peck. Det är framför allt de tre som gjort trenden stor via sociala medier senaste halvåret.

Saint Laurent, Celine och Tom Ford är bara några modehus som fångat västerntrenden i årets vårkollektioner. Versace klädde sina modeller i blåjeans och bolo tie, Louis Vuitton bytte monogram mot kohudsmönster, Gucci loafers mot stålhättade boots. 

– Man ser mycket fransjackor, boots och denim i kollektionerna, säger Daniel Lindström. Det är manligt, robust och hållbart. Plagg och accessoarer som blir finare med tiden.

Annons
Annons

Gimmick eller cool stil? Lil Nas X  är en av dem som gjort westerntrenden het våren 2020. 

Foto: Alamy

Kanske bär cowboytrenden på något bortom det estetiska. I en tid av klimathot och globala epidemier symboliserar västernmodet en återgång till naturen: öppna vidder, obruten horisont. En mentalitet av familjevärderingar, hårt arbete och hållbart leverne.

– Jag tror att det finns en övergripande rädsla för att vi håller på att förstöra vår natur, säger Dag Granath, medgrundare av svenska skrädderiet Atelier Saman Amel. Vi känner en längtan efter att vara närmare naturen och den enkelhet som vi associerar med ett liv utanför storstäderna. Man associerar western med ett sätt att leva som skiljer sig från det jäktiga storstadslivet och det är väldigt lätt att romantisera det.

Gimmick eller cool stil? Lil Nas X  är en av dem som gjort westerntrenden het våren 2020. 
Gimmick eller cool stil? Lil Nas X  är en av dem som gjort westerntrenden het våren 2020.  Foto: Alamy

När modevärlden lekt med arketypiska mansideal i tidigare trender – skogshuggaren, fiskaren, soldaten – har det varit heterosexuella stereotyper. Cowboyen, starkt förankrad i queerkulturen, symboliserar lika mycket klassisk manlighet som moderna gayideal. Sexuellt laddad står han stadigt både bland amerikanska boskapsdrivare och homosexuella innerstadsmän.

– Det finns i grunden något väldigt sexuellt med idén om en cowboy, säger Dag Granath. Jag tror att män idag är mer öppna för att diskutera sin sexualitet och man är intresserad av att närma sig olika sätt att uttrycka det. Bilden av cowboyen som en karlakarl känns idag otroligt anakronistisk och jag tror det kittlar. 

Annons
Annons

Den amerikanske dj:n Diplo väljer full mundering. 

Foto: Alamy

I Sverige syns cowboy-inspirerade kollektioner hos alla från Séfr till Hello Sunflower. Bland etablerade modemärken som Acne Studios och Our Legacy kikar cowboybootsen fram under nästan varje byxben, mocka och läder är återkommande material i plaggen. Hur fångar man västernstilen utan att framstå som utklädd?

– Mitt råd är att bära mycket jeans och addera några accessoarer i brunt, patinerat skinn, säger Daniel Lindström. Det räcker långt. Skulle jag bara fånga upp ett plagg ur cowboystilen vore det en kraftigt nedtvättad jeansskjorta. 

Den amerikanske dj:n Diplo väljer full mundering. 
Den amerikanske dj:n Diplo väljer full mundering.  Foto: Alamy

Popkulturen rymmer en rad stilförebilder. Från Jon Voight i Midnight Cowboy till Paul Newman och Robert Redford i Butch Cassidy and the Sundance Kid. Fransade jackor, breda filthattar, denimskjortor med emaljknäppning. Fotokonstnären Jim Krantz – mannen som definierat den amerikanska västerns bildspråk – förklarar:

– Jag har fotat cowboys i 30 år och de här killarna är väldigt sammankopplade med naturen. De är otroligt känsliga för sin omgivning. Det finns ett starkt band mellan mannen och landskapet, mannen och djuren, djuren och landet. Det är en vacker och respektfull balans.

Låt oss hoppas att det dröjer innan cowboyen rider iväg i solnedgången.

Annons