Annons

Mikael Mölstad:Är Cameron Diaz ”rena viner” rena hyckleriet?

Innehållsförteckningen bakom clean wines är inget att skryta över.
Innehållsförteckningen bakom clean wines är inget att skryta över.

Tar kändisar till skamlösa knep för att sälja något som i det stora hela inte är bättre än något annat? Så är fallet vad gäller clean wines – viner som är allt annat än rena.

Under strecket
Publicerad

I mitt facebookflöde dök det nyligen upp en vinvideo. I den satt två svala skönheter, Hollywood-stjärnan Cameron Diaz och modeentreprenören Katherine Power, och pratade illa om alla viner med tillsatser. Samtidigt som de hyllade något de kallade clean wines. Som av händelse presenterade de också två viner som de just lanserat: Ett vitt och ett rosé. Och naturligtvis var det clean wines – det vill säga rena viner som enligt de två ”skapar magi och kärlek som för oss närmare de vi bryr oss om”. Jag noterade att deras följare på facebook älskar vad de hör och unisont ropar: Vi vill köpa – vi vill köpa! Vinet finns nu lite överallt i USA till det facila priset av 24 dollar – med andra ord ett rejält kändispåslag.

Allt är en noga uttänkt affärsplan. Clean wines har varit ett begrepp i ett par år och anspelar på allt annat som ska vara clean i USA: mat, hushållsprodukter, textilier och inte minst smink. Amerikanska livsstilstidningar sväljer förstås hela betet – de hyllar vinerna samtidigt som de får en kändisintervju. Andra media har en helt annan ton. Storskaligt bondfångeri, menar någon. Andra kallar det skrämselpropaganda och rent hyckleri. Några varnar allmänheten för att gå på denna bluff som inte är ”lika illa som Gwyneth Paltrow's jade egg men ändå lika missvisande”.

Annons
Annons

Det stora hyckleriet är listan på tillsatser i deras rena vin: svavel, bentonit, ärtprotein, vinsten, industrijäst och jästnäring.

Vad är då problemet? Ja, i grunden handlar det om kändisar som i sin egenskap av kändisar tar till rent skamlösa metoder för att sälja något som inte är ett dugg bättre än det mesta annat. I detta fall vill de framställa sitt vin som att det är renare och hälsosammare än alla andra viner i hela världen. De hyllar transparensen: att alla ska få reda på vad ett vin egentligen innehåller. Vilket är bra. Märkligt nog förklarar de också vad deras vin inte innehåller: tillsatt socker, koncentrat och färgämnen. Något som i princip aldrig finns i vanligt vin. Det stora hyckleriet är dock listan på tillsatser i deras rena vin: svavel, bentonit, ärtprotein, vinsten, industrijäst och jästnäring. Lite genant eftersom det är just dylika tillsatser som används i de flesta viner för att de ska bli så rena och stabila som möjligt. Alltså inget att skryta över om man vill göra clean wines. Om man vill göra naturvin är allt detta, utom svavel, rentav förbjudet.

Du tycker säkert att detta inte är så mycket att oja sig över. Jag stör mig dock på begreppet clean wines. Ett alltför rent vin är i min värld ett tråkigt vin. För mig är det druvan och växtplatsen som skapar upplevelsen. Ett clean wine är bara en karaktärslös alkoholdryck. När det gäller deras stora poäng: att viner borde ha innehållsförteckningar, håller jag dock helt med. Jag vet också att alla som gör schyssta viner vill ha det. Inom EU har det varit på gång i några år. Men tills nu har man hoppats på en självreglering som tyvärr inte lyckats. Den starka vinindustrin har stretat emot – de har ingen större lust att behöva lista sina tillsatser. I höst kommer dock EU att sätta ner foten och tvinga fram en lag på innehållsförteckning på vinetiketter.

En sak är då klar: hade denna innehållslag varit i kraft idag hade jag inte behövt klaga på Cameron Diaz marknadsföringstrix med sitt vin. De flesta hade avslöjat henne direkt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons