Annons

Är Borg beredd att korrigera besparingen på försvaret?

Är Anders Borg efter sin nya öppenhet för ökade försvarsutgifter beredd att göra en korrigering av 100 miljonersbesparingen i vårbudgeten? Vi socialdemokrater kommer inte föreslå någon sådan besparing i vårt alternativ, skriver Peter Hultqvist (S).

Under strecket
Publicerad

Den moderatledda regeringen ger med den ena handen och tar med den andra. Så ser verkligheten ut när det gäller försvarets ekonomi. En satsning på 500 miljoner kronor trumpetas propagandistiskt ut, för att samtidigt matchas med ett besparingsbeting på lika mycket. Och för en kort tid sedan presenterar en bister Anders Borg att ytterligare 101 miljoner kronor ska sparas på försvaret.

Men så drabbar verkligheten än en gång regeringen: den ryska aggressionen mot Ukraina. Efter statsministerns inledande anmärkningsvärt svaga och för Sverige underminerande uttalande om att det ”i någon mån är förståeligt att Ryssland agerar på en rysk minoritets oro” så hoppar Anders Borg in på planen. Nu öppnas det plötsligt upp för ökade försvarsutgifter. Var finns den politiska linjen, hållfastheten och seriositeten som är nödvändig för en ansvarsfull försvarspolitik?

Annons
Annons
Annons