Annons

Livia Johannesson/Annika Lindberg:Är asylrättens dagar räknade?

Flyktingar i väntan vid den turkisk-grekiska gränsen.
Flyktingar i väntan vid den turkisk-grekiska gränsen. Foto: Emrah Gurel/AP

Aldrig förr har så många människor varit på flykt som nu. Samtidigt begränsar EU möjligheterna att söka asyl genom externaliserade gränskontroller och flyktingläger på isolerade öar. Mycket tyder på att asylrätten, som princip och politik, långsamt håller på att falla sönder. 

Under strecket
Publicerad

Alison Mountz är en kanadensisk migrationsforskare och kulturgeograf.

Från att för bara några år sedan ha varit ett framträdande ämne i den politiska debatten har asylpolitiken reducerats till en fråga om juridiska teknikaliteter och politiskt strategispel. Den senaste månaden har det rapporterats om vem som ska kohandla med vem om att försämra möjligheterna att söka asyl i Sverige, och spekulerats kring vilket tillägg till de tillfälliga undantagsreglerna kring de ensamkommande flyktingungdomarna som kanske ska fällas i riksdagen. 

Då och då, insprängt i detta lapptäcke av partipolitiska positioneringar, nås vi av rapporter om människor på flykt som dör i sina försök att korsa Medelhavet, eller om trängseln och misären i de överfulla flyktingläger som finns utspridda i gränsregioner i Europa och världen över. Men de är alltid så märkligt avlägsna, de där platserna där dessa människors lidande och död inträffar. Och det är svårt att få ihop dessa dramatiska händelser långt bortom Sveriges gränser med våra politikers gnabb om familjeåterföreningsrekvisit och temporära uppehållstillstånd för gymnasiestudier. 

Annons
Annons
Annons