Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Är asylpolitiken human nog?

Kriget i Syrien
Foto: MUHAMMAD HAMED / TT NYHETSBYRÅN

Mer än 4 miljoner människor befinner sig nu på flykt från kriget i Syrien, meddelade FN:s flyktingorgan UNHCR på torsdagen. Utöver dessa är ytterligare minst 7,6 miljoner människor på flykt inom landets gränser.

Huvuddelen av externflyktingarna har hamnat i närområdet. 1,8 miljoner har flytt till Turkiet, knappt 1,2 miljoner till Libanon, över en halv miljon finns i Jordanien, en kvarts miljon i Irak och långt över 100 000 i Egypten och andra länder i Nordafrika.

Flyktingkatastrofen i Syrien är stor även med historiska mått, den värsta på en generation. 1992 var 4,6 miljoner människor på flykt från Afghanistan, enligt UNHCR.
Jämfört med dessa närmast ofattbara tal ter sig Europas andel skral. FN uppger att det finns 270 000 asylsökande från Syrien i EU.

Annons
X

De som just nu flyr till Europa hamnar till stor del i Tyskland, som tar emot nästan hälften. Sverige är i absoluta tal det näst största mottagarlandet – i förhållande till folkmängd det största. Under årets första halva kom 7 437 asylansökningar från Syrien till Migrationsverket. Det motsvarar ungefär en fjärdedel av samtliga asylansökningar till Sverige.

Kan vi göra något mer? Kan vi göra något bättre?

Omvärldens möjligheter att stabilisera Syrien är obefintliga. Det kanske fanns ett tidsfönster då intervention hade varit möjlig, men det stängdes i så fall redan omkring 2012. FN har ingen ljusning i sikte. Tvärtom eskalerar den humanitära katastrofen. För tio månader sedan beräknade UNHCR att tre miljoner var på flykt, i dag är det alltså fyra.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det kan bli värre. Syrien har 23 miljoner invånare.
  Migrationsverkets prognos utgår av någon outgrundlig anledning från att konflikten i Syrien kommer att avta omkring 2017. Alla håller vi förstås tummarna, men antagandet riskerar att medföra felaktiga politiska prioriteringar i Sverige.

  För vi kan göra mer i Sverige, och vi kan göra saker bättre.

  För det första måste vi ge upp fantasin om att övriga EU ska axla ett större ansvar. Den senaste tidens europeiska debatt om fördelningen av ansvaret för flyktingbördan har tydligt visat att stora delar av EU saknar intresse att ta på sig mer. Tvärtom syns ansatser att minska flyktingmottagandet.

  Vi bör i  stället fråga oss om vi prioriterar rätt. Kanske kan vi hjälpa fler i närområdet, snarare än här. Över hälften av Libanons dryga miljon flyktingar lever i undermåliga läger, uppger UNHCR. Utanför lägren i Jordanien lever 86 procent av flyktingarna på 3 dollar om dagen.

  Vi bör även se över vårt eget mottagande så att vi kan ge rum åt de syrier som flyr för sina liv. Tyvärr ligger vi nära – om inte över – kapacitetstaket i asylsystemet såsom det är utformat i dag. Mycket utrymme stjäls av ogrundade asylansökningar. I år väntas exempelvis 10 000 söka från västra Balkan, helt i onödan. Ansökningar från säkra länder borde behandlas på timmar, inte åtskilliga månader som i dag.

  Alla sökande från Syrien får uppehållstillstånd. Detta är inte så humanitärt som det kan låta. Då kraven på identifikation är låga, utger sig även andra för att vara från Syrien. Varje plats som går till en utan reellt skyddsbehov, tas från en verkligt nödställd. De slappa id-kraven utgör också en säkerhetsrisk. Kontrollen borde vara hårdare och kraven högre.

  Alla sökande från Syrien ges även permanenta uppehållstillstånd. Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna har argumenterat för att de ersätts med tillfälliga. Det är en fråga som har flera sidor, men övertonerna om inhumanitet som riktats mot de borgerliga med anledning av detta saknar grund.

  Syrierna behöver oss. I det stora perspektivet kanske vår insats förefaller blygsam. Men det lilla vi kan göra spelar roll, och vi satsar för oss betydande belopp. Då är det viktigt att vi satsar dem rätt.

  Annons
  Foto: MUHAMMAD HAMED / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X