X
Annons
X
Peter Sundin ägnar en stor del av arbetstiden åt att resa runt och berätta om den högerextrema världsbild som länge präglade hans liv.
Peter Sundin ägnar en stor del av arbetstiden åt att resa runt och berätta om den högerextrema världsbild som länge präglade hans liv. Foto: Lars Pehrson

Exnazist: Därför är våldtäkt så viktigt för extremhögern

Långläsning

Våldtäkten står i centrum för både metoorörelsen och högerextremismen. Det anses vara det allra värsta som kan hända en kvinna. Samtidigt framstår våldtäkt alltmer som ett vanligt problem. Är det dags för nya synsätt på "brottet bortom allt"?

Varje gång är det någon som går.

Frankrike, Taiwan, Polen, Island, Tyskland, Australien, Spanien, Ukraina… Platsen spelar ingen roll. Efter våldtäkten lämnar i princip alltid någon eller några biosalongen.

Peter Sundin ägnar en stor del av arbetstiden åt att resa runt och berätta om den högerextrema världsbild som länge präglade hans liv.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 12

Berättelsen om våldtäkt hör till kulturens äldsta. Giovanni Lorenzo Berninis skulptur ”Pluto och Proserpina” skapades 1621–1622 och finns på Galleria Borghese i Rom.

Foto: IBL Bild 2 av 12

Filmen ”Holiday” hade världspremiär i januari, men det är först nu som den visas i Sverige, mycket på grund av denna våldtäktsscen.

Foto: Triart Bild 3 av 12

Isabella Eklöf tror att våldtäkt är en bärande del i filmberättandet för att det är sexigt. ”Många, både män och kvinnor, har våldtäktsfantasier”, säger regissören.

Foto: Lars Pehrson Bild 4 av 12

Än i dag ser vi på den våldtagna kvinnans liv som ett liv slaget i spillror, menar den tyska författaren och kulturhistorikern Mithu Sanyal.

Foto: Shutterstock/IBL Bild 5 av 12

Mithu Sanyals ”Våldtäkt – aspekter av ett brott” har nyligen givits ut på svenska och är en genomgång av de tankemönster som sedan årtusenden ligger till grund för idén om våldtäkt.

Bild 6 av 12

Det är inte konstigt att våldtäkten är så central i högerextremismen – den spelar på rädsla, menar Peter Sundin: ”Ett bankrån skräms i stundens hetta. Men efteråt går man inte omkring och är rädd. Våldtäktsförövare kan däremot lamslå en hel ort.”

Foto: Lars Pehrson Bild 7 av 12

”Dels hade vi en uppfattning om att kvinnor ständigt gruppvåldtas av invandrare. Dels var vi upptagna av idén om att invandrarvänliga kvinnor borde våldtas av invandrare”, säger den före detta nazisten Peter Sundin.

Foto: Lars Pehrson Bild 8 av 12

Peter Sundin ägnar en stor del av arbetstiden åt att resa runt och berätta om den högerextrema världsbild som länge präglade hans liv.

Foto: Lars Pehrson Bild 9 av 12

Inför högdjur inom film- och underhållningsbranschen lyfte Natalie Portman i oktober 2018 frågan om vad som skulle ske om branschen tog ett års paus från våld mot kvinnor.

Foto: IBL Bild 10 av 12

Polis säkrar spår efter en våldtäkt i Slottsparken i Oslo.

Foto: Erlend Aas/TT Bild 11 av 12

Sabinskornas bortrövande skapades av Giovanni da Bologna 1574–82 och finns på Loggia dei Lanzi i Florens. Den skildrar hur Roms män med våld rövar bort kvinnor från närliggande byar för att tvångsgifta sig med dem. Rape är ett ord sprunget ur det romerska begreppet ”raptio” som betyder ”bortförande med våld”, men som inte sällan gick hand i hand med våldtäkt.

Foto: David Noton/IBL Bild 12 av 12
Annons
X
Annons
X
Annons
X