Annons
X
Annons
X

Är 2013 året då en bostadsbubbla briserar?

Är 2013 året då en bostadsbubbla briserar? Når boräntorna ännu lägre nivåer – eller kan en förvärrad eurokris lyfta räntorna till de höga nivåer som vid finanskrisen för drygt fyra år sedan? Tre personer blickar framåt och skissar på bomarknadens utveckling.

Foto: INGVAR KARMHED

Cecilia Skingsley, analyschef inom Swedbank, om bostadspriset:

– Jag har svårt att se utrymme för stigande priser på bostadsmarknaden i Sverige i år.
Det är flera faktorer som får Cecilia Skingsley att prognostisera en stillastående prisutveckling. Bolånetaket, måttlig ekonomisk tillväxt och, som hon uttrycker det, en svagare trend på arbetsmarknaden ligger i den ena vågskålen. I den andra vågskålen, som stöttar bopriserna, ligger förväntningar om lägre boräntor samt inkomstökningar för många hushåll. Summa summarum – bostadsmarknaden 2013 ser ut att bli en upprepning av 2012.

Men nu talar hon om priset på bostadsrätter och villor generellt. Det går inte att dra hela Bostadssverige 2013 över en kam.
– Undantaget, där priserna kan fortsätta stiga, är Stockholm där inflyttningen fortfarande är kraftig i förhållande till bostadsbyggandet.
Hon tror även att det kan finnas regioner, eller enskilda kommuner, där bostadspriserna kan komma att backa om arbetsmarknaden där kraftigt försämras. Däremot – att det ska komma ett brett prisfall i riket ligger inte i förväntansbilden hos henne.
– För att det ska uppstå bredare prisnedgångar krävs först en rejäl försämring på arbetsmarknaden som slår in i tjänstesektorn i storstäderna. Och där är vi i vart fall inte ännu.

En annan risk
är, enligt Cecilia Skingsley, snabbt stigande räntor. Men för att det ska ske krävs tilltagande inflationsproblem i Sverige.
Ett sådant scenario ligger inte i korten på grund av den svaga makroutvecklingen internationellt.

Annons
X
Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Ingrid Eiken, Mäklarsamfundets vd, om situationen i branschen:

Den hårda konkurrensen bland fastighetsmäklare består under året, spår Mäklarsamfundets vd.

– För nya mäklare är det särskilt tufft. Kraven på att betala av på sina studielån rimmar dåligt med branschens osäkra villkor med till exempel provisionslön.

Fastighetsmäklareutbildningen i högskolornas regi ger samtidigt en god grund.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Den har gjort det lättare att byta till närliggande branscher om man så vill.

  Samtidigt fortsätter intresset för att bli fastighetsmäklare att ligga högt. Fler söker sig till yrket än kliver av, faktorer som tydliggör varför konkurrensen bland mäklarna har skärpts betydligt under senare år.

  – Jag tror att den ökade konkurrensen fortsätter att driva på utvecklingen och att vi kommer att se mer kombinationer av olika priser, där konsumenterna erbjuds menyer där de betalar för olika tjänster. Vi som medlemsorganisation måste också fånga upp frågor som är angelägna för morgondagens mäklare för att fortsätta attrahera till yrket.

  Siffror i förra månaden visade att fler mäklare än på länge lämnar yrket. Under fjolårets första tio månader avregistrerades 618 fastighetsmäklare av tillsynsmyndigheten Fastighetsmäklarinspektionen.

  Det är den högsta siffran på 15 år. I de allra flesta fall skedde avregisteringen på mäklarens egen begäran.

  Gunilla Nyström, privatekonom på SEB, om boräntan:

  Foto: ELISABETH OLSSON WALLIN/ SEB GROUP

  Svag konjunktur och obefintlig inflation håller ner boräntorna även i år, spår Gunilla Nyström. Hon tror att tremånadersräntan pressas ytterligare från den lägre nivå som blev följden efter Riksbankens sänkning i december.
  –Sänker Riksbanken reporäntan med ytterligare 0,25 procentenhet i vår till 0,75 bör även tremånadersräntan komma ner en bit till.

  Men det finns även risker att boräntan kan stiga. Den mest uppenbara risken, enligt Nyström, är att det blossar upp en ny oro på finansmarknaderna vilket pressar upp priset på pengar.
  Om riktningen på tremånadersräntan är omgärdad med viss osäkerhet är hon mer övertygad om riktningen för femårsräntan.
  –Den ligger nu på en historiskt rekordlåg nivå. Den borde rimligen röra sig uppåt i takt med att konjunktursignalerna förhoppningsvis ljusnar framöver.

  I nuläget ligger femårsräntan och tremånadersräntan på nästan samma nivå. Även om tremånadersräntan fjärmar sig från femåringen och blir lägre tycker Gunilla Nyström att det är läge att binda på fem år.
  –Så snart konjunkturläget börjar ljusna kommer Riksbanken att börja normalisera reporäntan. Det betyder höjningar upp till åtminstone 3,5 procent. Då lär tremånadersräntan stiga till över 5 pro- cent. Femårsräntan kan kosta extra ett tag framåt men sedan successivt bli billigare än tremånadersräntan.
  Men, tillägger hon, bind bara på fem år om du tänkt behålla din bostad så länge. Att lösa lån i förtid är väldigt dyrt.

  Hur står sig din boränta bland 35 000 andra i Räntekartan? svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 3
  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 2 av 3
  Foto: ELISABETH OLSSON WALLIN/ SEB GROUP Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X