Annons
X
Annons
X

AP:s språkreform lyfts i EU

Nyhetsbyrån Associated Press (AP) beslut att inte längre använda uttrycket ”illegal invandrare” i sina nyheter får efterföljare i Europa. EU-kommissionär Cecilia Malmström kräver att också hennes kollegor i EU-apparaten stryker uttrycket ur sin vokabulär.

EU-kommissionär Cecilia Malmström på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen tidigare i år.
EU-kommissionär Cecilia Malmström på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen tidigare i år. Foto: ULF PALM/SCANPIX

Den amerikanska nyhetsjätten förklarade beslutet att förbjuda ”illegal invandrare” i den språkguide som byrån ger ut varje år och som tjänar som mall för de flesta amerikanska medier, med att ordet ”illegal” bara kan appliceras på en handling, inte på människor.

Eftersom AP har journalister i ett 100-tal olika länder och byråns nyheter återpubliceras i hela världen, så tros beslutet ge effekt på hur man talar om invandrare och invandring även utanför nyhetsbranschen.

Tidningen New York Times deklarerade att man också kommer att skriva om sin språkguide för tidningens journalister. Organisationer som kämpar för papperslösas rätt i USA, och som menar att benämningen ”illegal” klumpar ihop människor som söker sig över en gräns med grovt kriminella, välkomnade beslutet.

Annons
X

Svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström kallade AP:s beslut för historiskt.

”EU borde följa. Jag har arbetat för att ta bort termen ’illegal invandrare’ ur alla EU-kommissionens dokument. Ingen människa är någonsin illegal”, skriver Malmström på Twitter.

”Två EU-organisationer som borde läsa noggrant om detta beslut och lära sig är Europol och Europeiska rådet”, fortsätter Malmström.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Det har hänt att vi sänder ut pressmeddelanden eller andra dokument med uttrycket ”irreguljära migranter” och så märker vi att någonstans i översättningsarbetet till alla andra språk så har det förvandlats till ”illegal invandrare” i stället, säger pressekreterare Joakim Larsson på Malmströms kansli, och preciserar att detta verkar ske av gammal vana.

  Men AP:s beslut har också kritiserats. Den amerikanske affärsmannen och fastighetsmogulen Donald Trump skrev på Twitter: ”Nu förbjuder AP termen ’illegal invandrare’. Vad ska vi kalla dem då – ’amerikaner’?”

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  EU-kommissionär Cecilia Malmström på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen tidigare i år.

  Foto: ULF PALM/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X