Annons
Kommentar

Björn Jeffery:Ett smart – men cyniskt – drag av Apple

Apples besked att man halverar avgiften för de minsta utvecklarna kommer inte kosta jätten särskilt mycket, skriver Björn Jeffrey.
Apples besked att man halverar avgiften för de minsta utvecklarna kommer inte kosta jätten särskilt mycket, skriver Björn Jeffrey. Foto: Anthony Behar/SipaUSA

Appleskatt. Så brukar kritikerna kalla den avgift som företaget tar från utvecklarna för att få säljas i App Store. Nu halveras den för de minsta aktörerna, allt för att blidka opinionen. Kostnaden för Apple? I bästa fall kan den ses som ett avrundningsfel på sista raden.

Under strecket
Publicerad

Bråket med Epic Games om kostnaderna för Apples tjänster har nu blivit ett rättsfall som startar i maj nästa år. Den underliggande frågan är om enskilda utvecklare ska kunna erbjuda egna betalningslösningar via App Store, eller om de måste använda vad Apple erbjuder.

Det må låta som en teknikalitet, men det handlar om många miljarder kronor som rullar igenom dessa system då Apple har tagit 30 procent av alla intäkter. Nu halveras avgiften alltså för bolag med intäkter på upp till 1 miljon dollar.

Annons
Annons
Annons