Apple släpper lös Tiger Apple släpper lös Tiger

Det är inga små ord Apple använder för att beskriva sitt nya operativsystem. Företaget påstår att Mac OS 10.4 Tiger är världens mest avancerade.

Under strecket
Publicerad
Annons

Enligt uppgift från tillverkaren ska Tiger innehålla över tvåhundra nya funktioner jämfört med föregångaren. Tyngdpunkten ligger på enkelt och användarvänligt, vilket det nya gränssnittet Aqua ska återspegla. Bland nyheterna finns Spotlight, ett nytt söksystem som ska göra det enkelt att hitta det man söker, oavsett filtyp.
Det går också att bestämma vilka filer andra användare av datorn ska få hitta, för att på så sätt skydda känslig information från obehöriga ögon. Man behöver heller inte nödvändigtvis veta alla detaljer om filerna man söker efter. Det ska fungera att söka på generella ord som ”film”, ”bild” eller ”dokument”.
En annan funktion som ska göra livet enklare är introduktionen av ”smarta mappar” som grupperar filer utifrån sökvillkor i stället för faktisk placering på hårddisken.

Att hitta saker snabbt och enkelt verkar genomsyra hela operativsystemet. Med hjälp av Exposé ordnas alla öppna fönster sida vid sida på skrivbordet med en enda knapptryckning. För snabb åtkomst av funktioner och
information har Apple introducerat något som kallas för ”Widgets”. Det är miniprogram som exempelvis ger användaren tillgång till väderinformation, flygtider, Gula sidorna med mera.
På multimediasidan innehåller Tiger program som Quick time 7, dvd-spelaren och Garageband. Priset för Tiger är 1 195 kronor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons