Annons
X
Annons
X

Apple missade mål – Tim Cook fick lägre lön

Den amerikanska teknikjätten Apple missade i fjol sina försäljnings- och lönsamhetsmål för första gången sedan 2009. Som följd fick vd Tim Cook betydligt lägre ersättning än året före, skriver Wall Street Journal.

Av TT
Apples vd Tim Cook.
Apples vd Tim Cook. Foto: Evan Vucci /AP

Cooks totala ersättning landade på 8,75 miljoner dollar, cirka 80 miljoner kronor, en minskning med 15 procent jämfört med 2015 då han tjänade 10,3 miljoner dollar. Det är den rörliga lönen, bonusen, som har minskat – Cooks fasta lön höjdes i stället med hela 50 procent till 3 miljoner dollar, enligt ett dokument som Apple lämnat in till USA:s finansinspektion.

I summorna ingår inte den jättelika engångsersättning i form av aktier som Cook fick 2011 och som vid den tidpunkten värderades till cirka 376 miljoner dollar, omkring 3,4 miljarder kronor, påpekar WSJ.

Under förra räkenskapsåret, som sträckte sig till och med september 2016, minskade försäljningen av Apples Iphone för första gången sedan den första versionen av mobilen lanserades 2007. Andra produkter, som Apple Watch, och tjänster som Apple Music sålde inte tillräckligt för att uppväga tappet och bolaget redovisade minskad omsättning på årsbasis för första gången på 15 år.

Annons
X

Teknikjätten sätter nu stort hopp till de senaste mobilmodellerna, Iphone 7 och den större Iphone 7 plus. Cook hävdade i höstas att suget efter modellerna är stort, större än tillgången. Men exakt hur många mobiler som sålts vet vi inte förrän den 31 januari, då Apple publicerar nästa kvartalsrapport.

Annons

Apples vd Tim Cook.

Foto: Evan Vucci /AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X