Annons
X
Annons
X

Apple i storbråk med FBI om krypterad terrormobil

Ett storbråk har brutit ut mellan Apple och USA:s federala polis. FBI kräver att Apple hjälper polisen att komma in i en Iphone som användes av en numera död terrorist – men Apples vd Tim Cook vägrar.

(uppdaterad)
Skottdramat i San Bernardino
[object Object]
Apples vd Tim Cook. Foto: Richard Drew/AP

NEW YORK. I början december sköts 14 personer till döds vid ett servicecenter i San Bernardino, södra Kalifornien. De två terroristerna Syed Rizwan Farook och Tashfeen Malik dödades själva senare i en skottlossning med polisen.

Ett par månader senare har Farooks jobbmobil, en Iphone, hamnat i centrum för en juridisk strid mellan tillverkaren Apple och USA:s federala polis FBI, som utreder terrordådet.

Polisen saknar koden till mobilen. Den senaste mjukvaran i mobilen har en funktion som raderar innehållet efter tio misslyckade försök att gissa rätt kod.

Annons
X

När detta stod klart för FBI vände sig polisen till Apple för att få tillgång till ett program som låser upp raderingsfunktionen och därmed kan låta polisen prova hur många koder som helst tills man hittar rätt.

Men Apple vägrade att samarbeta. Polisen gick till en domstol för att få ett beslut utfärdat som tvingar Apple att hjälpa till. Beslutet av domaren, Sheri Plym, stadgar att teknikjätten kopplar bort auto-raderingsfunktionen på Farooks jobbmobil, som ägs av det center där massmordet begicks och där Farook jobbade.

Tashfeen Malik, vänster, och Syed Farook fotograferade vid en flygplats före attacken i San Bernardino i december 2015. Foto: TT

Men nu tar Apple strid mot domarens beslut. I ett meddelande på Apples hemsida på onsdagsmorgonen skriver vd Tim Cook att den mjukvara som polisen efterfrågar utgör ett potentiellt säkerhetshot för alla användare av Iphone.

”I fel händer så har den här mjukvaran – som inte existerar idag – potential att låsa upp vilken Iphone som helst som någon har fysisk tillgång till. FBI kan välja att använda andra ord för att beskriva det här verktyget, men var så säker: att göra en version av iOS som kringgår säkerheten på det här sättet skulle utan tvekan öppna en bakdörr”, skriver Cook.

Applechefen skriver också att även om FBI hävdar att mjukvaran enbart skulle användas i det aktuella fallet så finns det ingen garanti för det.

Apple försöker nu få ett juridiskt beslut som upphäver domarens order.

Exakt vad FBI väntar sig att hitta i Farooks jobbmobil är inte känt, men intresset för den ökar av det faktum att han och hans sambo ansträngde sig för att förstöra sina privata mobiler samt monterade även bort en hårddisk ur som hemdator inför att de förberedde attacken i december. Polisen har inte kunnat återskapa vad som fanns på de mobilerna och hårddisken har inte återfunnits.

Det är långt ifrån första gången som amerikanska teknikjättar hamnar i konflikt med olika övervaknings- och polismyndigheter i USA. Vid flera tillfällen har företag som Google, Facebook, Microsoft och Apple tagit avstånd från idén att erbjuda myndigheter en bakdörr in i sina system för att kunna övervaka misstänkta terrorister. I vilken utsträckning sådana möjligheter ändå existerar är oklart.

I samband med visselblåsaren Edward Snowdens avslöjande 2013 om underrättelsetjänsten NSA:s omfattande spaning hävdade flera amerikanska teknikföretag att de inte samarbetade med NSA, av rädsla för att anklagas för att underlätta spionage på sina egna kunder.

Annons
Annons
X

Apples vd Tim Cook.

Foto: Richard Drew/AP Bild 1 av 2

Tashfeen Malik, vänster, och Syed Farook fotograferade vid en flygplats före attacken i San Bernardino i december 2015.

Foto: TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X