Annons
X
Annons
X

Apple ökar vinsten – men säljet går trögt

Apple, världens högst värderade företag, redovisar ett resultat per aktie på 3:28 dollar för det första kvartalet 2016. Det är över förväntningarna – men försäljningen blev en besvikelse. Aktien backar.

Apples delår
[object Object]
Apple rapporterade sitt delår sent på tisdagen efter USA-börsernas stängning. Foto: Wong Maye-E/TT/NTB Scanpix

STOCKHOLM/NEW YORK. Analytikernas förväntningar var ett resultat på 3:22 dollar per aktie, enligt Bloomberg News snittprognos.

Försäljningen var 75,9 miljarder dollar. Väntat var en försäljning på 76,5 miljarder dollar, enligt Bloombergs prognossammanställning.

Under kvartalet sålde Apple 74,78 miljoner Iphones vilket var en ökning om 1 procent jämfört med motsvarande period i fjol, och i linje med förhandstipsen. Ökningen var en av den lägsta på årsbasis sedan introduktionen av Iphone 2007.

Annons
X

I kommentarerna på Wall Street efter rapporten utpekas dock försäljningen som svagare än vad analytiker och investerare helst önskat sig, även om den svaga försäljningstillväxten mer eller mindre tycks ha varit väntad.

Apples vd Tim Cook säger i rapporten att han är långsiktigt optimistisk om Kina men att han ser viss tillbakagång och då speciellt i Hongkong.

Aktien backade över en halv procent i den amerikanska efterhandeln efter att ha stängt på plus 0,5 procent i den ordinarie handeln på tisdagen.

I den efterföljande telefonkonferensen tog Tim Cook upp valutaeffekternas effekt på resultatet.

– 100 dollar i utländska intäkter under sista kvartalet 2014 är bara värda 80 dollar nu, säger Cook.

Cook är samtidigt nöjd med försäljningen i Kina, som ökat 14 procent på ett år.

– Vi förblir väldigt nöjda med den långsiktiga utsikten för den kinesiska marknaden, säger Cook som samtidigt konstaterar att han ser en rad orosmoln runt om i världen, inklusive den alltjämt svaga ekonomin i eurozonen.

Applechefen säger att företaget fått positiva recensioner för den nya, stora Ipad pro, samt att företaget noterat rekord i försäljningen av Apple-TV-lådor, som i fjol släpptes i en ny och förbättrad version med möjlighet att ladda ned egna tv-appar och spel.

Men trots problemen på vissa marknader så försvarar Apple ändå sin ställning som världens högst värderade företag.

Apple har för tillfället 216 miljarder dollar i kassan, enligt vd:n.

– Vår finansiella ställning har aldrig varit starkare än nu, slår Tim Cook fast.

Annons
Annons
X

Apple rapporterade sitt delår sent på tisdagen efter USA-börsernas stängning.

Foto: Wong Maye-E/TT/NTB Scanpix Bild 1 av 2

Apples vd Tim Cook, som presenterade teknikjättens finansiella rapport på tisdagskvällen.

Foto: Jeff Chiu/TT/NTB Scanpix Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X