Hela denna artikel är en annons

Appen som ska få in unga i föreningslivet

Fördelarna med att ha en aktivitet efter skolan är många, både sett till psykisk och fysisk hälsa. Men att hitta rätt aktivitet och ta klivet för att våga testa är något som många unga kämpar med.

Därför skapades Sparks Generation som nu har lanserat en app som ska hjälpa unga till en meningsfull fritid.

Alexandra Krook

Foto: Gustav Kaiser

Alexandra Krook

Foto: Gustav Kaiser

En av fyra av alla 12 – 15 åringar i Sverige saknar en regelbunden fritidsaktivitet efter skolan. En siffra som dessutom ökar i takt med åldern. Det här vill Sparks Generation förändra.

– Forskning visar tydligt värdet av regelbunden fritidsaktivitet för ungas hälsa och välbefinnande. Många ungdomar tror redan från 10-års åldern att det är för sent att börja på något nytt som nybörjare, har dålig koll på utbudet och var de är välkomna. Det här vill vi i samverkan med andra göra något åt,  säger Alexandra Krook, grundare på Sparks Generation.

Alexandra Krook
Alexandra Krook Foto: Gustav Kaiser

Sparks Generation fungerar som en brygga mellan unga och ungdomsverksamheterna i Sverige där både föreningslivet och kulturskolorna ingår. Skandias stiftelse Idéer för livet har varit med sedan starten 2019 och bidragit till att få hundratals 10-16 åringar runt om i landet att hitta till ungdomsverksamheter och prova på något nytt tillsammans med andra i samma ålder med liknande intresse.

Har du en bra idé för barn och unga som du vill förverkliga genom Skandias stiftelse Idéer för livet? Här kan du söka ett stipendium!Extern länk

– Det blir en hjälp både för unga och föräldrar att se bredden av utbudet och lättare hitta olika typer av fritidsaktiviteter  som passar just dig , säger Alexandra Krook.

Via sociala och digitala medier inspirerar Sparks unga att testa olika aktiviteter – kända som okända. Metoden gör det enkelt och lustfyllt för unga att hitta och anmäla sig till en lokal förening dit de är välkomna att komma och prova på aktiviteter gratis.

– Metoden är utvecklad tillsammans med unga själva. Vi har bland annat gjort fokusgruppsintervjuer och workshops med över hundra högstadieelever. Unga vet inte vad som finns, och de vill ha koll innan de går iväg och helst ta med en kompis. Det är därför självklart att vi startar den resan i de digitala kanaler där de är och utvecklar innehåll som ger dem lust och självförtroende att gå iväg, säger Alexandra Krook.

Finns nu i form av en app

Hittills har Sparks drivit nationella prova-på-kampanjer tillsammans med kända Influencers tillika Sparks ambassadörer samt idrottsförbund och ungdomsverksamheter runt om i landet.

I oktober lanserade man även en web-app – sparksapp.se

– Vi vill kunna erbjuda ungdomar en aktivitet här och nu. Genom att använda webappen kan man enkelt få en överblick på vilka aktiviteter som finns där man bor, anmäla sig enkelt och snabbt komma iväg för att prova på gratis.

Sparksapp.se finns just nu lanserad i Upplands-Bro, men planen är att fler kommuner och/eller föreningar direkt ansluter sig redan i år.

– Vi gör en grundlig research av alla föreningar vi erbjuder till användarna. Vi hoppas att fler kommuner inom kort blir ”Sparkskommuner”, avslutar Alexandra Krook.

Här finns allt du behöver veta om Skandias stiftelse Idéer för livet Extern länk
Artikelserien Hjärnan och lärandet presenteras av SkandiaSkandia

Till Hjärnan och lärandet
Annons
Annons
Annons