”Appen en Wikipedia för psykiskt välmående”

Fredrik Livheim, chefspsykolog på appen 29k.
Fredrik Livheim, chefspsykolog på appen 29k. Foto: Sofia Ekström

Självmedkänsla med Yogagirl, värderingskurs med Jan Eliasson och videosamtal där man delar upplevelser i små grupper – på distans. I nya appen 29k har personlig utveckling blivit digital och självhjälpskurserna gratis.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Jan Eliasson ger råd.

Foto: AP

Man ska låta det svåra bli sett och bekräftat, förklarar Fredrik Livheim. Sedan kan läkningen börja. ”När andras smärta känns också i mig kan man bli för snabb med att ge goda råd för att man försöker ta bort lidandet här och nu.”

Foto: Sofia Ekström

Fredrik Livheim framför en instruktionsfilm som visar hur ett live-videosamtal ser ut när man har kopplat upp sig tillsammans för gemensam vecko-”träff”.

Foto: Sofia Ekström
Annons

Initiativtagarna kallar den nya appen 29 k för en ”Wikipedia för psykiskt välmående”. Allt är på engelska. Inget får användas kommersiellt. Sedan februari har appen laddats ned i 150 länder.

– Att göra verktygen tillgängliga för många utan kostnad är vår tids motsvarighet till att läsa, räkna och skriva, säger Erik Fernholm, en av grundarna och vd i stiftelsen 29k, vars namn kommit från att vi i genomsnitt lever 29 000 dagar.

Annons
Annons
Annons