Apor lika oss till 96 procent

Nu har människans allra närmaste släkting schimpansen fått sin arvsmassa (DNA) kartlagd. Den historiska genatlasen offentliggörs i dag i ledande vetenskapliga tidskrifter. Den uppseendeväckande likheten mellan schimpans och människa kommer att leda till en omvärdering av vår syn på människoapor.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Den stora överraskningen är att vi är så väldigt lika varandra. Det kommer att skapa historiska förändringar, slår professor Svante Pääbo fast.

Han är världsberömd svensk genforskare, verksam i Leipzig i Tyskland, och en av deltagarna i det konsortium av 67 forskare som sedan 2002 arbetat med att kartlägga schimpansens arvsmassa. Han leder också den grupp som gjort de första jämförelserna mellan apans och människans DNA. Det är ett spännande detektivarbete som alla hoppas ska ge svar på de eviga frågorna: vad är det som gör oss människor mänskliga, vad är speciellt med oss? Vad skiljer oss från aporna?
I dag offentliggörs den nästan fullständiga genkartan för schimpansen (cirka 96 procent är klart) i den brittiska tidskriften Nature tillsammans med ytterligare elva artiklar i ämnet. Den amerikanska konkurrenttidningen Science publiceras samtidigt fem artiklar, där Svante Pääbos första jämförelse mellan apa och människa utgör huvudnumret.
En vetenskaplig milstolpe, är ett återkommande mantra i strömmen av rapporter.
– Egentligen, säger Svante Pääbo, är ju denna atlas betydligt intressantare än människans genkarta. Nu kan vi börja leta likheter och olikheter och det är otroligt fascinerande.
Experiment sedan 1984 har givit belägg för att människans och schimpansens DNA är osedvanligt och egentligen obegripligt lika, 98 procent har varit en återkommande siffra.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons