Apatiska barn var inte drogade

Teorin om att flyktingbarn blev apatiska på grund av att de drogats med lugnande mediciner stämmer inte, enligt en studie av svenska barnläkare. Snarare är det traumatiska händelser före ankomsten till Sverige och psykisk press under asylprocessen som är förklaringen bakom apatin, skriver Upsala Nya Tidning.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

I studien, som presenteras i tidskriften Acta Paediatrica, ingår 29 av de svårast sjuka barnen som vårdades av Sachsska barnsjukhuset i samarbete med barn- och ungdomspsykiatrins mobila team i Stockholm mellan 2004 och 2007. Läkarna bakom studien har bland annat tittat på resultaten av läkarundersökningar som gjorts på barnen. Granskningen visar att inga spår fanns av lugnande eller sömngivande mediciner i blod- och urinprover som togs på barnen. Inte heller är det troligt att barnen simulerade sitt tillstånd, enligt läkarna.

Däremot hade tre fjärdedelar av barnen traumatiska händelser i hemlandet bakom sig och nästan lika många hade separerats från eller förlorat någon nära anhörig. Tolv hade försökt ta livet av sig efter ankomsten till Sverige.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons