Apatiska barn ofta inte sjuka

Många av de apatiska asylbarnen är inte apatiska på riktigt. Vårdpersonal vittnar nu för första gången om mammor och pappor som smygmatar sina barn, men också om hur föräldrarna aktivt motarbetar vården.

Publicerad
Bilden kommer från ett besök SvD gjorde tidigare i år hos en familj där  dottern varit apatisk i mer än ett år. I det fallet finns  såvitt SvD känner  till inga som helst misstankar om övergrepp eller simulering.

Bilden kommer från ett besök SvD gjorde tidigare i år hos en familj där dottern varit apatisk i mer än ett år. I det fallet finns såvitt SvD känner till inga som helst misstankar om övergrepp eller simulering.

Annons

För några veckor sedan avslöjade SvD att Migrationsverket fattat misstankar i 13 fall, där apatiska barn kunde ha utsatts för brott. Nu bekräftar vårdpersonal bilden av föräldrar som använder sina barn för att familjen ska få stanna i Sverige.

Frågan om de apatiska barnen, som lett till en infekterad debatt, har drivit många läkare att göra våld på sin etik, menar kritisk sjukvårdspersonal. Personer inom den psykatriska vården som SvD talat med hävdar också att samhället skulle ha fråntagit föräldrarna ansvaret – om barnen varit svenska.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons