Annons
X
Annons
X
Sverige
Krönika

Apartheid har nått alplandet

Asylsökande ska hållas borta från offentliga simbassänger och lekplatser, portas från bibliotek och bannlysas från skolgårdar. De kan utgöra en fara för andra, uppträda hotfullt mot unga flickor eller sälja droger. Om inte annat muckar de säkert gräl med lokalbefolkningen.

Håller du med? Då har du något gemensamt med myndigheterna i schweiziska Bremgarten.

De införde häromdagen dessa drakoniska regler för asylsökande som flyttat in i stadens nyöppnade flyktingförläggning. I ett detaljerat dokument listas ett 30-tal ”känsliga zoner” där asylsökande inte får vistas utan särskilda tillstånd. Det gäller bland annat skolgårdar, idrottshallar, lekplatser, stadens offentliga simbassäng och kasinot. Och förvånande nog: asylsökande får inte sätta sin fot i kyrkan eller på äldreboendet i den lilla staden 20 kilometer utanför Zürich.

Annons
X

De asylsökande från Eritrea, Sudan, Sri Lanka och Tibet som hittills kommit till förläggningen känner sig knappast särskilt välkomna. Halva staden är ju tabubelagd för dem. Nåde de asylsökande barn som vågar närma sig en gunga på en lekplats eller kasta längtande blickar mot en skolgård. För att inte tala om de flyktingar som vill besöka biblioteket eller be en bön i kyrkan. Håll er borta, stanna inne på förläggningen, spela kort eller gör vad helst bara ni inte visar er bland vanliga hederliga medborgare. Det är budskapet.

Myndigheterna slingrar sig med att man är orolig för konflikter med lokalbefolkningen, och att vissa asylsökande är potentiella kriminella. Därför behövs dessa regler. Men bakom argumenten finns en växande främlingsfientlighet, lika närvarande i Schweiz som i Sverige och andra europeiska länder. Den beror i sin tur mycket på asyltrycket som hör till Europas största. Schweiz har en asylsökande per 332 invånare, betydligt högre än Europagenomsnittet på en asylsökande per 625 invånare. Just nu söker 48000 människor asyl i alplandet.

Oron kring asyltrycket må vara en begriplig förklaring till att man vidtar åtgärder som i Bremgarten. Men det är ingen ursäkt. Stadens aparta regler är intoleranta, omänskliga och kan klassas som rasism. Dessutom för de tankarna till Europas mörka förflutna där judar förbjöds besöka restauranger, sitta på parkbänkar och åka buss. Obehagligt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hur tänkte man egentligen i kommunhuset i Bremgarten? Dessa människor berövas sin rörelsefrihet utan att ha begått något brott, och utmålas som skurkar och banditer bara för att de har sökt politisk asyl. Många är kvinnor och barn som flytt brinnande krig, våldsamma konflikter och förföljelse med hopp om att hitta en trygg fristad. I stället har de hamnat rakt i armarna på ett skamligt apartheidsystem i hjärtat av Europa.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X