"Apans år är bättre för att skaffa barn"

Natten till måndagen inleddes apans år – enligt kinesisk astrologi kreativitetens och uppfinningsrikedomens år.

Apans år är aktivt och det sägs att det är bra att börja träna. Det är hälsans år och ett år då fler uppges mer utåtriktade.

– Getens år (2015) ska man inte skaffa barn, de blir skrikiga och jobbiga. 2016, apans år, passar bättre, säger den 34-årige programmeraren Ning Xia till TT.

Under strecket
Publicerad
Annons

Datumet för det kinesiska nyåret varierar mellan slutet av januari och mitten av februari. I år inträder det den 8 februari. Nyåret är den största högtidsfesten i den kinesiska kalendern och firas med smällare och fyrverkerier. Många går i tempel, barnen får presenter och familjer och släkter träffas för att äta middag och ha trevligt. Hemmen städas för att få bort det gamla årets olyckor.

Enligt en gammal legend angrep monstret Nian (som även är det kinesiska ordet för år) bybor i början på varje år, men byborna drev monstret på flykt med oväsen och starka lyktor och rödfärgade föremål (färgen för lycka).
Det kinesiska nyåret är en av världens största högtider och på 90-talet hände något som gav kineserna än mer anledning att fira...

Annons
Annons
Annons