Annons
X
Annons
X

AP-fonder ratar israeliskt bolag

Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonderna har beslutat att utesluta det israeliska försvarsindustriföretaget Elbit Systems från sina investeringar. Den dialog som fondernas gemensamma etikråd har fört med bolaget har inte lett till önskat resultat, enligt ett pressmeddelande.

Av TT
(uppdaterad)

Orsaken till att Elbit Systems ratas är att bolaget levererat ett övervakningssystem till delar av den barriär som byggs på Västbanken. Därmed kan bolaget, enligt etikrådet, ”kopplas till kränkningar av grundläggande konventioner och normer”.

Trots upprepade uppmaningar har Elbit Systems vägrat kommentera saken, uppger etikrådet.

AP-fonderna utgör en buffert i det svenska pensionssystemet.

Annons
X

När den statliga norska oljefonden i höstas drog samma slutsats och avlägsnade Elbit Systems från fondens aktieportfölj blev det upprörda israeliska reaktioner.

Israel kallade upp Norges Israelambassadör för att protestera och Israels utrikesminister Avigdor Lieberman följde upp med flera kritiska uttalanden. Han hotade bland annat med att kasta ut Norge från Tiph, den internationella observatörsstyrka som är stationerad i Hebron på den ockuperade Västbanken.

Tiph-styrkan har observatörer från sex länder - däribland Sverige, Danmark och Norge - och har tillsatts för att övervaka brott mot de mänskliga rättigheterna i Hebron.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X