AP-fonder kan blåsa pensionärer på miljardbelopp

De statliga AP-fonderna är på väg att sälja sitt fastighetsbolag Norrporten till Castellum. Men svenska pensionärer kan gå miste om miljarder eftersom man struntat i att ta in fler budgivare och därmed trissa upp priset. Redan på fredag kan affären vara klar uppger källor till SvD Näringsliv.

Under strecket
Publicerad
Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bland annat ingår Norrporten arena i Sundsvall i fastighetsbolaget.

Bland annat ingår Norrporten arena i Sundsvall i fastighetsbolaget.

Foto: norrporten.se
Annons

Huvudspåret från början var att Andra och Sjätte AP-fonden skulle börsnotera Norrporten. Men den processen har helt stannat av. Att sälja till Castellum uppges nu vara det enda spåret för AP-Fonderna. Det trots att det uppges finnas andra köpare. Bland annat fastighetsveteranerna bröderna Paulsson och fastighetsbolagen Wihlborgs och Diös. Det är inte ovanligt att börsplaner avbryts men sättet som de statliga AP-Fonderna driver försäljningen på är ytterst tveksam menar trovärdiga källor till SvD Näringsliv.

– När det blev känt att AP-fonderna var beredda att sälja Norrporten innan en notering så hörde flera andra tänkbara köpare av sig till bolaget och ägarna. Men ingen har visat intresse av att dela med sig av information eller svara på frågor. Castellum är den enda köparen som Norrporten och AP-fonderna har en dialog med, uppger en källa med insyn i processen.

Annons
Annons
Annons