Annons
X
Annons
X

AP-fonder i etiska gråzoner

Statliga AP-fonderna har stora innehav i flera kontroversiella bolag. Svenska folkets pensionspengar går till investeringar i bland annat ett kritiserat gruvprojekt, omfattande palmoljeproduktion och övervakningsutrustning till Västbanken. Detta trots att en majoritet av svenskarna vill att pensionsmedlen ska förvaltas med hänsyn till etik och miljö.

GRAFIK: TIO AP-FONDBOLAG SOM KRITISERAS

Ett brittiskt läkemedelsbolag har anklagats för att genomföra icke godkända tester av vaccin mot livmoderhalscancer på 24 000 indiska flickor mellan 2009 och 2010. Sju flickor dog. I grannlandet Kina är företaget del i en omfattande muthärva och anklagas för att ha testat medicin mot multipel skleros på människor, innan djurtester färdigställts.

Företaget i fråga, Glaxosmithkline, listas som ett av världens tio mest kontroversiella bolag enligt analysföretaget Reprisk. Svenska AP-fonderna har tillsammans innehav till ett värde av 1,5 miljarder i företaget.

Men det finns betydligt fler kontroversiella bolag bland statliga AP-fondernas innehav, bland annat gruvbolaget Barrick Gold som fått kritik för att ha dumpat giftigt gruvavfall i floder, franska oljebolaget Total som gör geologiska undersökningar utanför ockuperade Västsaharas kust och Jacobs engineering som uteslutits från flera svenska fondbolag på grund av dess involvering i kärnvapen.

Annons
X

– Det är groteskt att så stora belopp av våra pensionspengar går till miljövärstingar, vapenleverantörer och en lång rad övergrepp, säger Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter.

Han anser att innehaven går stick i stäv med svenska sparares intressen. Och han får stöd från en ny bok utgiven av Cambridge university press. I boken presenteras en studie genomförd vid Göteborgs universitet. Totalt har 1 119 personer svarat på frågor om pensionsförvaltning. Resultatet visar att 60 procent anser att fondförvaltare bör ta etisk, social och miljömässig hänsyn även om det inte bidrar till ökad avkastning för fonden. Ytterligare 35 procent anser att fondförvaltare bör ta särskild hänsyn om det är relevant för att öka fondens avkastning.

Enligt Joakim Sandberg, docent i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet och en av bokens redaktörer, visar studien att AP-fonderna är på väg att närma sig svenskarnas vilja om hur pensionspengarna ska placeras.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Men de gör fortfarande inte tillräckligt mycket. Om de skulle agera mer som förmånstagarna tycker skulle de satsa mer på att beakta etik, miljö och sociala effekter, och vara beredda att ge det en större plattform, säger Joakim Sandberg och påpekar samtidigt att AP-fondernas investeringar inte bara är en fråga för dess ledningar utan även för regeringen.

  Han anser nämligen att grundproblemet är riktlinjerna som AP-fonderna enligt lag måste förhålla sig till, det vill säga att fonderna ska ta hänsyn till etik och miljö, utan att göra avkall på det övergripande målet om hög avkastning.

  – Det skapar en uppenbar konflikt. Vill man ta etik- och miljöhänsyn så kostar det ofta pengar. Annars blir det mindre symboliska och urvattnade insatser, säger han.

  Men det är inte något som AP-fonderna själva ställer sig bakom. Ossian Ekdahl, chef för kommunikation och ägarstyrning på första AP-fonden, ser ingen risk för konflikt mellan att ta etik och miljöhänsyn å ena sidan och hög avkastning å andra sidan.

  – Generellt finns det ingen sådan på längre sikt. På kort sikt kan man tänka sig motsättningar men vi arbetar utifrån att vi är en långsiktig pensionsförvaltare så för oss är det snarare tvärt om. Vi upplever att om vi tar hänsyn till miljö och etik finns det möjlighet att öka avkastningen.

  Inte heller Johan Florén, chef för kommunikation och ägarstyrning på sjunde AP-fonden, anser att det finns en konflikt. För ett antal år sedan gjorde fonden en översyn av all akademisk forskning över hela världen som presenterats över en treårsperiod och enligt Johan Florén är det tydligt att etik- och miljöhänsyn inte behöver kosta något.

  Ändå har AP-fonderna alltså flera kontroversiella innehav.

  Första till fjärde AP-fondernas etik- och miljöarbete drivs via ett gemensamt så kallat Etikråd. Rådets arbete vilar på de konventioner som Sverige har skrivit under. Förra året drev rådet dialoger med över 200 bolag och rekommenderade AP-fonderna att sälja sina innehav i fyra bolag, vilket också gjordes.

  Sjunde AP-fonden indexförvaltar premiepensionsmedel och har en något annorlunda bedömning än Etikrådet för när de utesluter bolag. Även Sjunde AP-fonden utgår från konventioner om bland annat miljö och mänskliga rättigheter som Sverige har skrivit under. Omkring 50 bolag är i dag uteslutna för att bryta mot dessa regler. Fonden för också dialog med ytterligare bolag där man har upptäckt oegentligheter, men inte kan konstatera att bolagen har brutit mot någon av konventionerna.

  – I de här fallen är det antagligen så att det finns saker i de här bolagen som många har åsikter om, företagen arbetar antagligen inte så ambitiöst eller idealiskt som man kan önska, men ändå går det inte att konstatera att de agerar i direkt strid med de konventioner som vi utgår ifrån, säger Johan Florén.

  Diskutera den här artikeln på SvD Börsforum

  Klicka här för att gå till debatten

  Om SvD Börsforum

  Här kan du diskutera med likasinnade om allt som rör sig inom aktier, företag eller ekonomi i stort. Den tekniska plattformen har utvecklats i samarbete med nätbanken Nordnet.

  Att logga in på forumet är enkelt. Om du inte redan har en SvD-prenumeration kan du skapa ett konto utan kostnad här.

  Har du idag en befintlig SvD-prenumeration kan du logga in med dina uppgifter direkt på borsforum.svd.se

  • Här kan du läsa mer om SvD Börsforum

  Har du frågor kan du kontakta oss på borsforum@svd.se

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 11
  Bild 2 av 11
  Bild 3 av 11
  Bild 4 av 11
  Bild 5 av 11
  Bild 6 av 11
  Bild 7 av 11
  Bild 8 av 11
  Bild 9 av 11
  Bild 10 av 11
  Bild 11 av 11
  Annons
  X
  Annons
  X