Annons
X
Annons
X

AP-fond förnekar markstöld – hänvisar till hemlig utredning

Andra AP-fonden tillbakavisar nu anklagelserna om att svenska pensionspengar bidrar till markkkonflikter i Brasilien. Konsulter har utrett frågan, men någon dokumentation kring utredningen finns inte.

Hållbar finans
[object Object]
Eva Halvarsson, vd för Andra AP-fonden. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

I höstas släpptes en rapport med allvarliga anklagelser mot en av våra allmänna pensionsfonder, Andra AP-fonden. Andra AP-fonden satsar allt mer på investeringar i jordbruksmark i Brasilien och rapportförfattarna menade att marken tas från fattiga bönder av lokala handelsmän som sedan säljer den till Andra AP-fondens bolag.

– Nu kan vi dementera de uppgifterna. Två oberoende konsultbolag har varit inne och granskat processerna för alla de transaktioner vi har gjort för att kolla att vi gjort de noggranna kontroller som vi ska göra, säger Eva Halvarsson, vd för Andra AP-fonden.

Bakom den kritiska rapporten står bland andra civilsamhällesorganisationen Grain och Latinamerikagrupperna. Rapporten pekar på fattiga jordbrukare med våld tvingas överge sin mark som sedan säljs till det bolag som Andra AP-fonden har tillsammans med den stora amerikanska pensionsfonden TIAA-CREF.

Annons
X

– Den slutsats vi drar efter de här genomgångarna är att det inte finns någonting som visar att det som lyfts fram i rapporten stämmer, säger Eva Halvarsson.

**SvD Näringsliv ber **att få ta del av rapporten men någon fysisk rapport finns inte uppger Eva Halvarsson. Det finns heller inget ärende i pensionsfondens diarielistor.

– Vi har inte fått någon fysisk rapport men vi har fått information om innehållet i den. TIAA har rapporten. Vi får respektera vår andra parts affärshemligheter och vilka möjligheter de har att sprida information.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Skulle TIAA-CREF inte kunna skicka den till er?

  – Jag kan inte uttala mig om vad de kan och inte kan, men vi har tagit del av utredningen och vi är nöjda med det.

  SvD Näringsliv har sökt Andra AP-fondens partner och frågat efter rapporten. TIAA-CREF uppger att de har gått tillbaka och sett över alla markköp som gjorts, men någon rapport finns inte. Varken Andra AP-fonden eller TIAA-CREEF talar om vilken jordbruksmark de äger i det område i Brasilien som rapporten berör eller vilken mark de äger på andra platser.

  – Vi kan inte göra det av konkurrensskäl, men vi vill vara så transparenta som möjligt, säger Eva Halvarsson.

  **Ni förvaltar många pensionssparares pengar och dementerar allvarliga anklagelser med hänvisning till uppgifter ingen kan ta del av. Tycker du att det är problematiskt? **

  – Vi rapporterar noga om våra riktlinjer i vår hållbarhetsrapport och även om vi inte kan tala om var fastigheterna ligger så har vi nu börjat med tredjepartsgranskning, där en utomstående går in och kontrollerar markköpen. Det kommer vi att kommunicera.

  Andra AP-fonden och TIAA-CREF:s gemensamma jordbruksbolag TCGA började 2015 att tredjepartsgranska köpen av jordbruksfastigheterna. Arbetet ska fortsätta under året och under 2016 beräknar Andra AP-fonden ha sett över all mark i Brasilen. Framöver kommer Andra AP-fonden rapportera om arbetet i sin hållbarhetsrapport, uppger Eva Halvarsson.

  Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonderna har tillsammans ett etikråd som ska påverka bolagen fonderna investerar i till att ta hänsyn till miljö och sociala frågor. Men etikrådet samarbetar bara kring AP-fondernas börsnoterade innehav och rådet har därför inga riktlinjer kring jordbruksfastigheter, utan den frågan hanteras av varje AP-fond individuellt.

  Annons

  Eva Halvarsson, vd för Andra AP-fonden.

  Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X