Annons

Aortan 50 år föryngrad – bytte sött mot rödbetsjuice

Med ett enkelt mätinstrument och kostomläggning där han bröt med socker och mjöl – och la till några klunkar rödbetsjuice, föryngrade Karl Arfors, pensionerad professor, sin aorta med 50 år. Flera ledande experter efterlyser test av artärstelhet på landets vårdcentraler.

Uppdaterad
Publicerad
Karl Arfors, 80 år, i Östermalms saluhall. Den pensionerade forskaren utnyttjade en upptäckt som belönades med Nobelpriset 1998.
Karl Arfors, 80 år, i Östermalms saluhall. Den pensionerade forskaren utnyttjade en upptäckt som belönades med Nobelpriset 1998. Foto: Tomas Oneborg

I takt med att vi åldras stelnar våra blodkärl. Det är en osynlig åkomma som utan förvarning anses kunna bidra till stroke och hjärtinfarkt. Tillståndet drivs på av bland annat kronisk inflammation som finns dels i plack och dels i den fettvävnad som omger kärlen.

Karl Arfors, 80 år, i Östermalms saluhall. Den pensionerade forskaren utnyttjade en upptäckt som belönades med Nobelpriset 1998.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 4

”Alla över 50 år borde få en chans att undersökas med arteriograf”, menar rödbetsjuicens upphovsman, forskaren Olle Haglund, här fotograferad 2003.

Foto: Jack Mikrut/TT Bild 2 av 4

Karl Arfors sänkte den biologiska åldern på sin egen aorta från 76 år till 26 år: ”Jag fick sluta när mina vänner undrade om jag skulle gå i barndom”.

Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 4

Karl Arfors fick sin kärlstelhet uppmätt med en arteriograf.

Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons