Annons

Pelle Snickars:Användarna utmanar om mediemakten

Det var de unga användarna som avgick med segern i det så kallade Harry Potter-kriget, när filmbolaget försökte ta kontrollen över fansajterna. Det som kallas webb 2.0 har skapat ett transmedialt berättande och rivit gränserna mellan sändare och mottagare.

Under strecket
Publicerad

Våren 1967 sitter en filmstudent på University of Southern California och river sig i håret; han får bara inte till sitt slutmanuskript. Rumskompisen, hög på något ur sitt ”apotek”, babblar om en kosmisk kraft – och plötsligt öppnas dörren. En dyster svartklädd kursare i kapuschong med rosslig andning (han är astmatiker) kliver in: ”Lucas, snart kommer jag härska över filmindustrin, och du kommer inte ens att ha skrivit en rad”, väser han elakt. På väg för att lämna in manus stöter Lucas på universitetets snygging i sin bil – den snabbaste på campus – och hans lurvige kompis som vrålar när han slår skallen i motorhuven. Professorn som tar emot manus är i sin tur en liten man som ger Lucas kryptiska råd: ”Hmmm, inspiration will you not find, it will find you”.

Darth Vader, Han Solo och Chewbacca som filmstudenter – och Yoda som professor – ovanstående utgör i korthet inledningen till den eleganta kortfilmen ­”George Lucas in Love”. Med mängder av popkulturella referenser till filmerna om stjärnornas krig iscensätter den ett porträtt av George Lucas som ung filmnörd. Filmen är ett slags ”Star Wars” på campus; givetvis blir Lucas kär i en studentska med stora flätor ihoprullade på sidorna – identiskt med prinsessan Leias håruppsättning – och givetvis pratar en kompis lika metalliskt som C-3PO. ”George Lucas in Love” är helt enkelt en kongenialisk kortfilm om den framtida auteuren som filmamatör. Sedan lanseringen 1999 har det blivit den mest kända ”Star Wars”-parodin – och det finns många på webben – gjord av ett antal filmstudenter på USC en generation efter Lucas som en beundrande homage.

Annons
Annons
Annons